Alternative la ordonanţele graţierii şi modificării Codului Penal. Guvernul vrea asumare, UDMR propune dezbatere şi amendare în Parlament

28 ianuarie 2017, 20:47

UDMR, care a semnat un protocol de colaborare la nivel parlamentar cu PSD, preferă dezbaterea in Parlament. Mai ales că există deja proiecte ajunse în legislativ pe care se poate lucra.

Totuşi, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, preferă asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de legi privind graţierea şi dezincriminarea. Singura concesie făcută – o dezbatere publică pe cele două proiecte. Iniţial, accesul presei la discuţiile de luni a fost interzis, dar în faţa presiunii publice, ministrul a cedat. Jurnaliştii pot fi prezenţi pe toată durata discuţiilor, dar fără camere de filmat, iar concluziile vor fi făcute publice la final, ne-a explicat ministrul.

Între timp, liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a nuanţat poziţia faţă de ordonanţe.

Din afara ţării, mesajele venite sunt clare. România ar trebui să urmeze exemplele altor state în problema condiţiilor de detenţie, de la reducerea unor pedepse, până la arestul la domiciliu şi construirea de noi închisori.

La rândul său, după o discuţie telefonică purtată cu preşedintele Klaus Iohannis, cancelarul german, Angela Merkel, s-a arătat preocupată de „eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea” luptei anticorupţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite