“Am nevoie de loialitate, aștept loialitate”. Ce i-a cerut Trump fostului șef FBI. James Comey depune joi mărturie în Senatul SUA

James Comey
James Comey
7 iunie 2017, 22:02

„Nu m-am mișcat, nu am vorbit și nici nu mi-am schimbat expresia facială în momentul ciudat de liniște care a urmat. Pur și simplu ne-am uitat unul la altul în tăcere”, subliniază Comey.

Conversația a continuat, iar Trump s-a întors la subiect.

Pe atunci încă director al FBI, James Comey a încercat să-i explice importanța independenței Departamentului de Justiție față de Casa Albă.

„De-a lungul istoriei, unii președinți au decis că din cauza ‘problemelor’ care vin dinspre Justiție, ar trebui să încerce să țină aproape Departamentul. Dar neclaritatea unor astfel de granițe nu face decât să înrăutățească aceste probleme, prin subminarea încrederii publice în instituții și în munca lor”, subliniază Comey în documentul pregătit pentru joi și care poate fi consultat mai jos.

James Comey’s testimony as prepared for delivery by CNBC.com on Scribd

Comey declară că a vorbit în privat cu Trump de 9 ori și că și-a notat informații detaliate ale acestor întâlniri.

Acum o lună, președintele Donald Trump l-a demis pe James Comey din fruntea FBI. Liderul de la Casa Albă a susținut într-o scrisoare adresată conducerii serviciului că „este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii”.

Câteva zile mai târziu, Trump l-a atenționat pe Comey să nu facă dezvăluiri pentru presă. „James Comey ar face bine să spere că nu există ‘înregistrări’ ale conversațiilor noastre înainte să înceapă să facă dezvăluiri pentru presă!”, a scris pe Twitter președintele SUA. Trump a indicat la acel moment, într-un interviu pentru NBC, că a avut două convorbiri telefonice și un dineu cu James Comey, în timpul cărora el l-a întrebat dacă era vizat de ancheta FBI privind legăturile sale cu Rusia. „Am spus: ‘Dacă este posibil, puteți să-mi spuneți dacă există o anchetă asupra mea?’. El a spus că nu există o astfel de anchetă”, a declarat Trump la postul de televiziune american.

New York Times menționa că președintele i-ar fi cerut lui Comey să facă o promisiune de loialitate la o săptămână după accederea la Casa Abă. Doi asociați au indicat că fostul șef FBI a refuzat, dar l-ar fi asigurat pe Trump de „onestitatea” sa.

Cu o zi înainte de audierea lui Comey în Senat, Trump a anunțat că l-a nominalizat pe Christopher Wray la conducerea FBI.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă