Amânarea alegerilor parlamentare, proiect depus în legislativ. Totul depinde de cât de repede va promulga președintele Klaus Iohannis două legi

2 octombrie 2020, 21:46

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru, fost membru al USR, a depus la Senat un proiect de lege prin care alegerile generale ar urma să aibă loc pe 14 martie, termenul limită până la care Constituția permite organizarea alegerilor pentru un nou Parlament.

Deputatul speră să obțină susținerea și votul colegilor din toate partidele parlamentare.

Social-democrații consideră că amânarea alegerilor parlamentare trebuie luată în calcul, în condițiile unui număr tot mai mare de infectări cu noul coronavirus.

Premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis nu vor amânarea alegerilor parlamentare. Șeful statului și cel al executivului consideră că, prin respectarea regulilor de protecție, situația pandemică poate fi ținută sub control, astfel încât scrutinul de pe 6 decembrie să se desfășoare în siguranță.

Pentru ca alegerile parlamentare să fie amânate, două legi, aflate încă pe traseul legislativ, trebuie să intre cât mai repede în vigoare: legea care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor și noul proiect prin care se propune organizarea scrutinului pe 14 martie.

Depinde de președintele Klaus Iohannis cât de repede va promulga aceste două legi.

Dacă alegerile s-ar amâna pentru 14 martie, Parlamentul care ar funcționa din 20 decembrie, data expirării mandatelor aleșilor, și până la scrutin ar urma să aibă atribuții reduse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite