Ambasada României în Regatul Spaniei a marcat 161 ani de la Unirea Principatelor Române printr-un concert susținut de Cvartetul Intermezzo

Ambasada României în Regatul Spaniei a marcat 161 ani de la Unirea Principatelor Române
Ambasada României în Regatul Spaniei a marcat 161 ani de la Unirea Principatelor Române
23 ianuarie 2020, 16:36

Acest moment istoric a fost marcat printr-un concert susținut de Cvartetul Intermezzo al Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov.

Publicul a fost încântat cu compoziţii aparținând unei serii de compozitori români, precum Ciprian Porumbescu, Ionel Croitoru, Mircea Chiriac, Constantin Dimitrescu sau Nicușor Silaghi.

Cu această ocazie, ambasadorul Gabriela Dancău l-a decorat, în numele Preşedintelui României, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, pe preotul paroh Teofil Moldovan, doctor în teologie și filolog, care și-a dedicat cea mai mare parte a vieții, timp de patru decenii, păstoririi românilor ortodocși din zona Madridului, menținând în jurul parohiei o comunitate închegată, care a continuat astfel să păstreze intacte limba, cultura și spiritualitatea românească. Totodată, activitatea didactică universitară și cea științifică desfășurată de preotul Moldovan a avut o contribuție deosebită în promovarea culturii și civilizației românești în Spania.

De asemenea, ambasadorul român a oferit o plăcuță comemorativă Academiei Diplomatice a Regatului Spaniei, înmânată președintelui acesteia, Santiago Velo de Antelo, pentru excelenta colaborare din ultimii trei ani și, în mod deosebit, pentru sprijinul acordat ambasadei pe durata exercitării mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, prin acțiuni care au contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Spania.

În discursul său, ambasadorul României a evidențiat importanța zilei de 24 ianuarie 1859 pentru parcursul istoric și politic al țării noastre, moment fundamental care a marcat unirea Principatelor Moldovei și Valahiei și care a pus bazele României moderne.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Drapelul României

Evoluția unei națiuni. România unită, trecut și prezent