Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE după comentarii ale șefului Comisiei de Politică Externă de la Budapesta. MAE: În România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu denumirea „ținut secuiesc”

Ministerul Afacerilor Externe - MAE
Ministerul Afacerilor Externe - MAE
7 februarie 2023, 12:01

„Ministerul Afacerilor Externe evidențiază, în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră de dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice”, se arată într-un comunicat al instituției.

„În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific”, adaugă MAE.

Instituția arată că „orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială”.

Ministerul Afacerilor Externe a reluat apelul la reținere în declarațiile din spațiul public și reamintește „așteptarea părții române ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în logica relației strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 și în dorința consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari indiferent de etnie”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite