Amenințare cu bombă într-un avion Tarom. Alarma s-a dovedit falsă. Sistemul informatic al aeroportului Henri Coandă a fost oprit timp de o oră, pentru lucrări

24 martie 2023, 08:52

Verificările făcute de autoritățile abilitate s-au încheiat, iar alerta s-a dovedit a fi falsă, transmit reprezentanții companiei.

Pasagerii primesc asistență pe aeroportul din Istanbul şi urmează să decoleze în jurul orei locale 11:30 către București.

Tot în aceasta dimineața, mai multe curse au întârziat după ce sistemul informatic al aeroportului Henri Coandă nu a mai funcționat.

Purtătorul de cuvânt al aeroportului susține că nu a fost vorba despre un atac cibernetic, așa cum s-a crezut intial, ci despre o oprire programată a sistemelor informatice, necesară pentru înlocuirea unui echipament în proiectul de upgradare a datelor.

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a făcut următoarele precizări:

O amenințare cu bombă la bordul unei aeronave care efectua cursa RO 154 (Tel Aviv – București) a fost primită pe o adresă publică de e-mail a CNAB la ora 01.23. Conform procedurilor în vigoare, s-a anunțat imediat compania aeriană și totodată s-a constituit celula de criză a aeroportului Henri Coandă care a analizat amenințarea. După efectuarea propriei analize, compania aeriană a decis ca aeronava să aterizeze Istanbul

Fără vreo legătură cu amenințarea de mai sus, începând cu ora 0.00 a zilei de 24 martie, pentru un interval de 3-4 ore, a fost programată o întrerupere a comunicațiilor pe aeroportul Henri Coandă, în vederea înlocuirii unui echipament IT. Acțiunea a fost anunțată cu mai mult de o săptămână în avans, atât intern cât și către toți utilizatorii externi, inclusiv către companiile aeriene și agenții de handling, pentru ca aceștia să-și ia măsurile necesare iar traficul aerian să nu fie afectat. Prin eforturile echipei IT, perioada de întrerupere a comunicațiilor a fost scurtată la cca. o oră. Precizăm că astfel de întreruperi, de scurtă durată, ale comunicațiilor au mai avut și vor mai avea loc, cu anunțarea prealabilă a colaboratorilor, până la finalizarea proiectului de upgradare a echipamentelor arhitecturii de rețea business a CNAB. Serviciile de specialitate nu a sesizat nici în acest interval și nici ulterior vreun atac cibernetic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite