America VS America. Statele Unite traversează una dintre cele mai dure crize sociale şi politice din ultimele decenii

6 iunie 2020, 18:21

De aproape două săptămâni, Statele Unite traversează una dintre cele mai dure crize sociale şi politice din ultimele decenii.

Oamenii au ieşit în stradă, au avut loc ciocniri cu poliţia, s-au introdus restricţii de circulaţie, au fost operate sute de arestări iar armata a fost trimisă împotriva populaţiei pentru a pune capăt jafurilor, devastărilor, haosului.

Americanii, indiferent de originea etnică, au condamnat şi contestat intervenţia unor poliţişti împotriva unui suspect de culoare.

Unul dintre ei a acţionat brutal asupra lui George Floyd, exces care i-a provocat acestuia decesul, ceilalţi trei au asistat pasiv.

Toţi patru au fost concediaţi din poliţie iar autorul acţiunii brutale va fi judecat pentru omor voluntar şi nu prin imprudenţă, cum s-a anunţat iniţial. Colegii săi vor fi trimişi în judecată pentru complicitate.

Pentru protestatari nu este suficient. Ei cer schimbări sociale şi politice, în primul rând renunţarea la rasism.

Fostul preşedinte Barack Obama a scos în evidenţă felul în care s-a scris istoria americană şi cum s-a construit, pas cu pas, o naţiune puternică.

Barack Obama, fost preşedinte al SUA: Tineţi minte, această ţară a fost fondată prin protest. S-a numit Revoluţia Americană. Fiecare progres realizat în această ţară, fiecare extindere a libertăţii, fiecare exprimare a celor mai profunde idealuri s-au făcut prin eforturi care ne-au pus în dificultate. Şi ar trebui să le fim recunoscători tuturor celor care au dorit să iasă şi să facă o diferenţă prin mijloace paşnice, disciplinate.

Dar, de la dreptul la exprimare publică, socială sau politică, la haos şi contestarea autorităţilor, este o distanţă mare.

Donald Trump, preşedintele SUA: Dacă un oraş sau un stat refuză să ia măsurile necesare pentru a proteja viaţa şi proprietatea localnicilor, voi trimite armata pentru a rezolva rapid problema. De asemenea, aplic măsuri rapide și decisive pentru a proteja capitala noastră, Washington, D.C. Ce s-a întâmplat azi-noapte e o rușine. Trimit mii şi mii de militari puternic înarmaţi şi trupe de poliţie pentru a pune capăt violenţelor, jafurilor, vandalismului si atacurilor.

Mulţi consideră că preşedintele a greşit în discursurile sale, mai ales ordonând armatei să intervină pentru a reinstaura ordinea. Ordin care i-a adus un conflict chiar cu şeful Pentagonului.

Va renunţa sau va accepta sfidarea secretarului apărării şi îl va concedia? Un conflict cu armata i-ar putea aduce o castană şi mai fierbinte decât ce se întâmplă acum în Statele Unite: o criză majoră cu liderii republicani.

Categoric, Statele Unite traversează o criză gravă.

Un alt preşedinte aflat în plină glorie, George Bush senior, a pierdut un al doilea mandat, în 1992, tocmai din cauza unor revolte sociale determinate tot de probleme rasiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă