Americanii au trimis în Marea Neagră o nouă dronă, al cărei zbor în largul coastelor peninsulei Crimeea a putut fi urmărit pe aplicații civile de specialitate. Rușii sărbătoresc 9 ani de la anexarea Crimeei fără nicio victorie
17 Martie 2023, 19:09 (actualizat 17 Martie 2023, 22:11)
(actualizat 17 Martie 2023, 22:11) | Știrile TVR

Rușii se pregătesc să sărbătorească 9 ani de la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea fără nici o victorie majoră pe frontul de est al Ucrainei. Turcia a anunțat că începe procedura de ratificare a aderării Finlandei la NATO, iar americanii au trimis în Marea Neagră o nouă dronă, care a zburat în largul coastelor Peninsulei Crimeea, până aproape de stațiunea Soci. În tot acest timp, luptele pe frontul de est al Ucrainei continuă cu aceeași intensitate, iar Europa și-a asigurat viitorul energetic cu ajutorul norvegienilor.

Drona, decolată de la o bază din Italia, este model Global Hawk - diferită de drona Reaper doborâtă la începutul săptămânii, după o coliziune cu un avion rusesc.

Aeronava de supraveghere a avut pe tot parcursul zborului transponderul pornit, astfel încât traseul său a putut fi urmărit live pe aplicația Flight Radar și a devenit, de altfel, cel mai urmărit zbor al zilei. Asta în timp ce un alt aparat de zbor, de data aceasta un elicopter, ateriza pe una dintre cele mai importante platforme de extracție norvegiene din Marea Nordului.

Într-un nou gest de solidaritate, acolo au ajuns astăzi șefa Comisiei Europene și secretarul general NATO.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: "Când am acţionat uniţi, UE, prietenii şi aliaţii, ca să ne rupem de gazul rusesc, să compensăm, preţul gazului a scăzut."

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: "Aceste structuri sunt impresionante şi ştim cu toţii că ajută la încălzirea caselor şi la producerea electricităţii în Europa. Iată de ce aceste instalaţii, ca platforma Troll, sunt vitale pentru economiile noastre, industriile noastre, securitatea noastră pentru că am văzut cum Putin a încercat să folosească energia drept armă în războiul împotriva Ucrainei şi Norvegia a ajutat la răspunsul dat şi ne-a asigurat că această tentativă a lui Putin a eşuat."

Pe fondul războiului din Ucraina, Norvegia a devenit principalul furnizor de gaz al Europei, iar petroliștii din această țară și-au dorit garanții că această relație va continua pe termen lung.

În timp ce la Bahmut și în alte puncte cheie se dau lupte grele, rușii încercând să câștige orașul centimetru cu centimetru, în Crimeea, tot rușii fac pregătiri pentru aniversarea celor 9 ani de la anexarea ilegală a peninsulei.

Un flash mob a fost organizat la Yalta, iar Vladimir Putin a participat de la distanță la un comitet de dezvoltare a Crimeei ocupate. În paralel, propaganda rusă a publicat un interviu cu șeful Marinei militare, care a anunțat că Rusia își va dota flota de submarine cu rachete supersonice.