Americanii sunt așteptați cu încredere și fără emoții la bazele Deveselu și Mihail Kogălniceanu
04 Februarie 2022, 09:15 (actualizat 04 Februarie 2022, 09:51)
(actualizat 04 Februarie 2022, 09:51) | Știrile TVR

Pentru unii, sintagma „vin americanii" nu mai produce emoții. Militarii americani care vor ajunge în zilele următoare în România vor dubla prezența partenerilor strategici pe teritoriul țării noastre. 900 de militari din Statele Unite sunt deja în bazele de la Kogălniceanu și Deveselu.

La Deveselu, prezența americanilor nu înseamnă doar exerciții cazone. Primarul laudă implicarea militarilor în viața comunității și nu are emoții dacă numărul lor va crește.

Oamenii s-au obișnuit deja cu ideea că în comuna lor se află scutul antirachetă și majoritatea se simt protejați. Sunt însă și localnici mai circumspecți.

În baza "Mihail Kogălniceanu" se fac investiții pentru dezvoltare: va putea găzdui zece mii de militari.

Președintele Statelor Unite a semnat deja ordinul prin care 1000 de militari americani vor fi transferați din Germania în România, pentru a participa la consolidarea flancului estic al NATO. Este vorba de Regimentul 2 de Cavalerie Stryker- o unitate de intervenție rapidă supranumită "Dragonii', care are deviza "Toujours Prêt" - Întotdeauna Gata.

Nu ar fi prima dată când Dragonii ajung în România. În ultimii ani, au participat la mai multe exerciții și antrenamente cu militari români și din alte țări NATO.