Amnesty acuză Rusia că a redus la tăcere jurnaliştii şi avertizorii care încearcă să informeze cu privire la protestele antirăzboi

Amnesty International
Amnesty International
24 noiembrie 2022, 11:20

„Putem vedea că autorităţile ruse sunt hotărâte nu doar să preîntâmpine şi să pedepsească aspru orice protest, oricât de paşnic, ci şi să minimizeze conştientizarea publicului cu privire la aceasta”, afirmă Natalia Priluţkaia, cercetător în problematicile Rusiei în cadrul Amnesty International, într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului critică Rusia pentru restricţionarea tot mai mare a drepturilor media şi activiştilor de când preşedintele Vladimir Putin a preluat puterea, în 2000.

„Represaliile împotriva avertizorilor publici şi lucrătorilor din media au escaladat după declanşarea invaziei în Ucraina”, pe care Rusia a lansat-o la sfârşitul lui februarie, subliniază Natalia Priluţkaia.

Pe lângă violenţa tot mai mare a poliţiei împotriva jurnaliştilor şi observatorilor independenţi, restricţii ale legii „îi împiedică pe jurnalişti şi alţi lucrători media să informeze publicul despre proteste”, spune Priluţkaia.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, statul rus a adoptat o nouă lege controversată ce prevede pedepse aspre pentru organizaţiile media şi pentru indivizi care „propagă informaţii false despre Forţele Armate ruse”.

Formularea permite ca legea să fie aplicată practic la toate relatările ce nu reflectă poziţia oficială a Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina pe care Moscova continuă să-l denumească oficial „operaţiune militară specială”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite