Ana a României, povestea unei regine

1 august 2017, 08:33

Alteţa sa regală principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca fiica a principelui René de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei, şi a copilarit în Franţa împreuna cu cei trei frati ai săi Jacques, Michel si André.

În 1939, după începerea războiului, a trebuit să-și urmeze familia în refugiu în Spania, Portugalia şi în Statele Unite ale Americii.

De la şaisprezece la nouăsprezece ani a urmat o şcoala de artă la New York şi, în paralel, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s, pentru a-si câstiga existenta.

 

Regina Ana a României a povestit în interviul acordat Eugeniei Voda în ianuarie 2008 (emisiunea „Profesionistii”, TVR 1) cum l-a întalnit pe viitorul său soţ, Regele Mihai, şi amănunte despre viaţa familiei regale


În 1943, cu permisiunea mamei sale, merge pe front în Europa, sub culorile patriei ei, Franţa. Ana de Bourbon-Parma va fi împreuna cu regimentul ei în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, pâna la sfârsitul ostilităţilor. Primeşte „Crucea de război” franceză.

După o săptamâna de la întâlnirea lor la Londra, la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, principesa Ana şi regele Mihai pleaca împreuna la Lausanne, unde Regele îi cere mâna. De la Lausanne, la începutul lui decembrie 1947, Regele pleaca la Bucuresti, iar viitoarea Regina la Paris, pentru pregatirile de nuntă.

Papa Pius al XII-lea nu-şi dă consimţământul pentru căsătorie, din cauza refuzului regelui Mihai de a-şi boteza urmaşii în religia catolica, iar Regina-mamă şi principesa Margareta a Danemarcei merg în vizita la Vatican pentru a îndupleca pe Sfântul Parinte să-şi schimbe atitudinea. Papa ramâne ferm pe pozitie, ca şi regele Mihai, şi ca urmare, familia reginei Ana nu va lua parte la nuntă.

Căsătoria Regelui Mihai cu principesa Ana s-a oficiat la Palatul regal de la Atena, la 10 iunie 1948.

 

(w460) Casatoria

Din familia principesei, a participat doar unchiul ei prinţul protestant Erik, care a şi condus-o la altar, iar la nuntă, în jurul celor doi, au fost regina-mama Elena, regele Paul, regina Frederica şi copiii lor Constantin, Sofia şi Irina, precum şi veri din familiile de Hanovra şi de Hesse.

Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana începe odata cu revenirea de la nunta din Atena şi va dura peste cinci decenii. Pâna la sfârsitul anului 1948, ei locuiesc la vila Sparta lânga Florenţa, locuinţa reginei-mame Elena, iar din 1949 la Lausanne, unde se naşte prima fiica, principesa Margareta.

Regina Ana, Regele Mihai şi principesele Margareta şi Elena

Tot la Lausanne se nasc Principesele Elena, în 1951 şi Irina, în 1953. Principesa Sofia se va naşte la Atena, în 1957, iar Principesa Maria la Copenhaga, în 1964. Toate cele cinci fiice ale Regelui au fost botezate în religia ortodoxă.

Între timp, familia se stabileşte în Anglia, unde va locui pâna în 1956, la Bramshill House în Hampshire şi la Ayot St-Lawrence, în Hertfordshire. Pentru a-şi câstiga existenţa, Regele si Regina au dezvoltat o ferma de pui şi au construit un mic atelier de tâmplarie.

Înca de atunci, Regele a păstrat legaturi cu ţara, primind saptamânal analize şi noutati de la generalul Lazar, şi de asemenea, familia a păstrat contacte strânse cu familia britanică, în special cu regina Elisabeta a II-a şi cu prinţesa Marina a Greciei şi Danemarcei şi ducesă de Kent.

În 1956, după o scurtă ședere de trei luni la vila Sparta, Regele, Regina şi principesele s-au întors în Elveţia unde Majestatea Sa semnase un contract cu compania aeriana „Lear Jeats and Co”. Familia s-a instalat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Léman, la câtiva kilometri de Geneva, şi aici au locuit peste 49 de ani. Regele si Regina Ana şi-au crescut în aceasta casa cele cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

 

(w460) Regele Mih

Din anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu „Lear”, iar un an mai târziu a înfiintat o companie de electronică şi de mecanisme automate denumita METRAVEL. Companie a funcţionat bine pâna în 1964, producând elemente pentru calea ferată, alarme şi vânzând avioane de ocazie, dar, dupa cinci ani sub presiunea concurenţei, Regele şi cei doi asociaţi au decis să vândă compania. Majestatea Sa a urmat, de asemenea, cursuri de broker la bursa din Wall Street.

În anii ’50 şi ’60, Regele a fost în strânsă legatură cu Comitetul Naţional Român, o organizatie cuprinzând  personalităţi româneşti din exil motivate de dorinta de a împiedica degradarea pe toate planurile a vieţii românesti.

Regele şi Regina au călătorit mult în Grecia, Italia, Danemarca şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, au fost de câteva ori în Africa. În fiecare an în seara de 31 decembrie, radio „Europa Libera” transmitea mesajul de Anul Nou al suveranului exilat, ascultat în taină de foarte mulţi români.

Din 2004, Regele Mihai şi Regina Ana  au locuit la Aubonne, în Elveţia. De marile sărbători creştine şi, în funcţie de angajamentele lor publice, Majestăţile lor au ales să fie alături de cei dragi fie Castelul de la Săvârșin, fie la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

Regina Ana a României s-a stins din viaţă în 1 august 2016, la Spitalul din Morges, Elveţia

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă