Analiști, pentru CNN: Putin poate înrola câți cetățeni dorește, dar are o problemă – Rusia nu-i poate antrena și echipa

Foto: Vitolda Klein/ Unsplash
Foto: Vitolda Klein/ Unsplash
22 septembrie 2022, 15:02

Cum invazia din Ucraina se „clatină” puternic, președintele rus a anunțat, miercuri, „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, la televiziunea rusă, că ţara va chema 300.000 de rezervişti.

Dacă ajung să se confrunte cu militarii ucraineni pe linia frontului, probabil că vor deveni cele mai noi victime ale invaziei pe care Putin a declanșat-o în urmă cu mai bine de șapte luni și care a văzut armata rusă eșuând în aproape fiecare aspect al războiului modern.

„Armata rusă nu este în prezent echipată pentru a desfășura rapid și eficient 300.000 de rezerviști”, a declarat Alex Lord, specialist în Europa și Eurasia la firma de analiză strategică Sibylline, din Londra.

„Rusia se chinuie deja să-și echipeze efectiv forțele profesioniste din Ucraina, în urma pierderilor semnificative de echipamente din timpul războiului”, a spus Lord.

Recenta ofensivă ucraineană, care i-a oferit Kievului ocazia de a recuceri mii de kilometri pătrați de teritoriu, a avut un preț semnificativ.

La începutul săptămânii, Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că o analiză a experților occidentali și a serviciilor de informații ucrainene a constatat că Rusia și-a pierdut de la 50% până la 90% din forța sa, în unele unități, din cauza ofensivei, ca și o vastă cantitate de arme.

Iar asta se adaugă la pierderile uluitoare de echipamente înregistrate deja pe parcursul războiului.

Site-ul web de informații open source, Oryx, folosindu-se doar de pierderi confirmate de dovezi foto sau video, a descoperit că forțele ruse au pierdut peste 6.300 de vehicule, inclusiv 1.168 de tancuri, de la începutul luptei.

„În practică, ei nu au suficient echipament modern… pentru atât de multe trupe noi”, a afirmat Jakub Janovsky, un analist militar care contribuie la blogul Oryx.

JT Crump, CEO al Sibylline și un veteran de 20 de ani în armata britanică, a declarat că Rusia începe să sufere de deficit de muniție la unele calibre și caută surse de componentelor cheie pentru a putea repara sau construi înlocuitori pentru armele pierdute pe câmpul de luptă.

Nu doar tancurile și vehiculele blindate de transport de trupe au fost pierdute.

În multe cazuri, trupele ruse nu au avut elementele de bază în Ucraina, inclusiv o definiție clară pentru scopul în care își riscă viața.

În ciuda ordinului de mobilizare de miercuri, Putin încă numește Ucraina o „operațiune militară specială”, nu un război.

Soldații ucraineni știu că luptă pentru patria lor. Mulți soldați ruși nu au idee de ce se află în Ucraina.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a remarcat acest lucru miercuri, numind anunțul de mobilizare parțială al lui Putin „un semn de disperare”.

„Oamenii cu siguranță nu vor să meargă într-un război pe care nu îl înțeleg… Oamenii erau duși la închisoare dacă îi spuneau pe nume războiului Rusiei din Ucraina, iar acum, dintr-o dată, trebuie să intre și să lupte nepregătiți, fără arme, fără protecție, fără căști”, a spus el.

Dar chiar dacă ar avea toate echipamentele, armele și motivația de care au nevoie, obținerea a 300.000 de soldați pregătiți rapid pentru luptă ar fi imposibilă, au spus experții.

„Nici ofițerii suplimentari și nici facilitățile necesare pentru o mobilizare în masă nu există acum în Rusia”, a declarat Trent Telenko, fost auditor de control al calității la Agenția de Management al Contractelor de Apărare din SUA, care a studiat logistica rusă.

Reformele din 2008, menite să modernizeze și să profesionalizeze armata rusă, au eliminat multe dintre structurile logistice și de comandă și control care permiteau odată forțelor vechii Uniuni Sovietice să antreneze și să echipeze rapid un număr mare de recruți mobilizați.

Lordul, de la Sibylline, mai arată că va dura cel puțin trei luni pentru a aduna, antrena și disloca rezerviștii ruși.

„În acel moment ne vom afla în mijlocul iernii ucrainene”, afirmă Lord. „Ca atare, este puțin probabil să vedem că un aflux de rezerviști o să aibă un impact puternic asupra câmpului de luptă până în primăvara anului 2023 – și chiar și atunci este probabil că aceștia vor fi slab pregătiți și prost echipați”.

Mark Hertling, fost general al armatei americane și analist CNN, susține că a văzut în mod direct cât de slabă poate fi pregătirea rusă, în timpul vizitelor în această țară.

„A fost îngrozitor… prim-ajutor rudimentar, foarte puține simulări pentru păstrarea resurselor și… cel mai important… leadership oribil”, a scris Hertling pe Twitter.

„Plasarea începătorilor pe linia frontului care a fost sfâșiată scade moralul”.

„Uluitor”, a scris Hertling pe Twitter.

Telenko afirmă că trupele nou mobilizate vor deveni probabil doar cele mai recente victime din războiul lui Putin.

„Rusia poate aduce trupuri. Nu le poate antrena, echipa și, cel mai important, nu le poate conduce rapid”.

„Valuri neantrenate de 20 până la 50 de bărbați cu puști de asalt AK și niciun aparat de radio se vor prăbuși la primul atac de artilerie sau blindat ucrainean”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite