Analistul financiar Adrian Negrescu, la TVR Info: Problemele se acutizează de la o lună la alta. Inflația va aduce peste 500 de mii de șomeri, iar ratele cresc semnificativ

Analistul financiar Adrian Negrescu la TVR Info
Analistul financiar Adrian Negrescu la TVR Info
12 iulie 2022, 11:25

Noi suntem ca pe Titanic acum! Ne-am lovit de ”ghețarul” prețurilor și, din păcate, ne duce la fund din punct de vedere economic. Fiecare se salvează cum poate, din această situație, iar din păcate, pe punte, acolo unde ar trebui luate deciziile, pentru a salva această economie, se vorbește de suprataxarea pasagerilor! Problemele se acutizează de la o lună la alta”, a explicat Adrian Negrescu, marți, într-o intervenția la TVR info.

Este o mare problemă, în actualele condiții, mai cu seamă că a scăzut consumul – și a scăzut semnificativ, mai spune el:

”Am fost zilele trecute pe Litoral, și se vede acolo – este un indicator foarte bun, privind modul în care românii tratează această situație – că sunt foarte puțini turiști ! Asta înseamnă că românii nu mai au bani? Sau dacă au bani, încearcă să și-i chivernisească așa cum trebuie, în tentativa de a rezista acestui tăvălug al scumpirilor”, a relatat Negrescu.

Așteptări privind inflația

”(…) În toamnă, în funcție de evoluția prețurilor la energie, la gaze și chiar la carburant, vom vedea dacă va continua acest trend inflaționist sau prețurile se vor tempera. Dar prețurile vor continua să crească. (…) În primele patru luni din 2022 sunt aproape 40.000 de companii care au intrat în insolvență, în lichidare, au probleme financiare. Ca urmare a acestui iureș inflaționist, a problemelor de finanțare, firmele vor continua să aibă probleme”, susține Adrian Negrescu.

Previziunile nu par a fi prea optimiste pentru firmele din România, foarte multe vor fi prinse în spirala inflaționistă și vor avea probleme cu finanțarea și menținerea locurilor de muncă:

500.000 de șomeri

Noi ne așteptăm că 120.000 de companii să aibă probleme în 2022, iar numărul acestor o să crească la 160.000 în 2023, atunci când vom vedea și un val semnificativ de șomeri, undeva la nivel de 500.000 de oameni care vor rămâne fără locuri de muncă. Și așa înțelegem de ce statul a insistat pe acea măsură de amânare a ratelor, pentru a da posibilitatea unor să-și amâne ratele, până vor găsi un alt job”, a explicat Adrian Negrescu.

”Din păcate, spre asta ne îndreptăm: spre creșterea dobânzilor, iar ratele vor crește cu 30-40 de procente”, a concluzionat analistul financiar.

Mult mai multe informații despre efectele inflației, în România, în următoarea perioadă, puteți vedea în înregistrarea de mai sus, cu Adrian Negrescu, exclusiv la TVR Info.

Previziunile analistului economic vin în condițiile în care marți s-a înregistrat, conform INS, cea mai mare rată a inflației din ultimii 20 de ani: 15,1% în iunie, de la 14,5% în mai, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 17,92%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 14,67%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 7,81%.

 


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite