Analiza ANRE despre evoluția prețului la energie, pe masa Guvernului. Deciziile vor fi luate într-un comitet interministerial pentru energie

22 august 2022, 09:36

Pe masa Guvernului a ajuns raportul Ministerului Energiei cu investițiile pe care România le poate face pe termen mediu și lung pentru a dezvolta capacitățile de producție de curent și gaz.

Și ANRE a analizat evoluția prețurilor la energie și efectele măsurilor de compensare și plafonare care se aplică din aprilie.

Pe baza acestor documente, premierul va stabili ce soluții poate găsi pentru această iarnă când prețurile vor exploda, dar și cați bani poate aloca pentru a sprijini populația. Social democrații vor ca noile măsuri să fie aprobate până la începutul lui septembrie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD, a declarat luni că ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să vină, până la data de 1 septembrie, cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută, precum şi perioada următoare.

„În primul rând, cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială. Din punctul meu de vedere, al PSD, până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută şi am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie”, a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD.

În opinia liderului PSD, există o supraimpozitare la producători, însă „cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu”.

Prim-ministrul României spune că: în acest moment partea de reglemenetare a pieței libere a energiei aș traduce-o de maniera plafonării, adică dacă va fi nevoie să punem niste plafoane la nivelul prețurilor costurilor de producției și energiei, este o măsură pe care PNL o susține.

23% din energia pe anul viitor a fost deja vândută.

Reprezentanții ANRE și ministerului Energiei au programate consultãri cu producătorii, distribuitorii, furnizorii și ceilalți actori implicați în piața energiei. Vor trimite apoi Guvernului propuneri pentru a proteja populația și mediul privat de efectele creșterii prețurilor în perioada următoare.

_____________________________

 

ACTUALIZARE Cel mai probabil, în zilele următoare se va constitui la Palatul Victoria un comitet interministerial pe zona energiei și vor fi propuse noile măsuri.

ACTUALIZARE Raportul ANRE, care analizează modul în care s-a consumat energia și prețurile ei, de la începutul acestui an și până acum, a ajuns la Guvern, a transmis Vlad Ungar, pentru TVR Info. Raportul evaluează și măsurile de compensare a energiei luate de Guvern. A fost trimisă și o analiză a Ministerului Energiei cu privire la investițiile pe care le poate face pe termen mediu, scurt și lung, în capacitățile de producție pentru energie și gaz. În funcție de cele două documente, premierul va ști ce-și poate permite să finanțeze în perioada următoare și cum poate fi ajutată populația. Deciziile vor fi luate cel mai probabil într-un comitet interministerial pentru energie. În Coaliție sunt trei perspective diferite cu privire la modul în care ar putea fi gestionată criza energetică: PSD susține revenirea la piața reglementată, soluția ANRE este o supraimpozitare a profiturilor de peste 10%, iar PNL nu s-ar opune unei plafonări a costurilor de producție.

__________________________________

Prim ministrul a cerut joi, în debutul ședinței de Guvern, ca Virgil Popescu să prezinte până astăzi situația concretă a proiectelor de investiții din energie, în vreme ce ANRE trebuie să vină tot astăzi cu o analiză a situației din domeniu, inclusiv efectele ordonanței de plafonare și compensare a prețurilor.

Astăzi, pe masa Executivului, va ajunge raportul ANRE care analizează modul în care au crescut prețurile de la începutul acestui an și impactul pe care le-au avut măsurile de compensare pe care le-a luat Executivul, a transmis Vlad Ungar, pentru TVR Info. Ne putem aștepta ca, pe lângă acest raport, ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și șefii din ANRE să fie chemați la Palatul Victoria, la discuții cu premierul Nicolae Ciucă.

Săptămâna trecută, premierul anunța că astăzi va primi acest raport al ANRE, iar după ce-l analizează în Coaliție, vor stabili principalele direcții în care va fi gestionată criza din energie. Nicolae Ciucă spunea că partea de reglementare, înr-o piață liberă a energiei, ar traduce-o în maniera plafonării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă