Analiză CEPA: Toate dățile în care Vladimir Putin „a murit”

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
7 iunie 2022, 11:43

Dezbaterea despre starea de sănătate a liderului rus și-a luat voltă în februarie, chiar înainte de invazie, când comportamentul său ciudat la o întâlnire televizată cu cercul său interior i-a lăsat nedumeriți chiar și pe observatorii profesioniști. În comentariile ulterioare, atitudinea lui a fost descrisă ca fiind „ciudată”, „înfiorătoare” și „dezordonată”, printre altele.

După ce a luat decizia de a lansa un război total neprovocat împotriva unui vecin pașnic, a existat o discuție firească legată de sănătatea sa mintală. „Rigid și paranoic”, l-a catalogat președintele francez Emmanuel Macron.

Fostul secretar american de stat Condoleezza Rice a întărit opinia lui Macron. „Acesta este un Putin diferit”, a spus ea. „A fost mereu calculat și rece. Dar acum este diferit. Pare neregulat.”

Pe măsură ce crimele de război și eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina s-au înmulțit, speculațiile despre și gravitatea presupuselor afecțiuni au crescut. Un canal anonim Telegram, Generalul SVR, care pretinde că are surse din interior, a scris că Putin se afla într-o stare fizică proastă și că se pregătea să predea temporar puterea șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, pentru a trece printr-o „operație secretă” de cancer în mai.

Acest lucru a fost preluat de tabloidele britanice și speculațiile s-au intensificat. Au apărut informații conform cărora, pe 13 martie, fiecare director regional al FSB al Rusiei ar fi primit un e-mail prin care era îndemnat să nu creadă zvonurile despre „starea terminală” a lui Putin, iar fostul ofițer MI6 Christopher Steele a spus că dictatorul Rusiei este pe moarte.

„Relatările au devenit din ce în ce mai ciudate. Patru tabloide britanice au declarat pe 29 mai că surse de informații britanice credeau că Putin ar putea fi deja mort și că sosii de-ale sale ar fi fost folosite pentru a-i ascunde moartea, în timp ce alte publicații au scris că Putin mai are trei ani de trăit. Nici serviciile secrete americane nu au ratat această ruletă a speculațiilor, precizând că Vladimir Putin ar fi fost tratat pentru cancer în aprilie și că ar fi supraviețuit unei tentative de asasinat în martie. Desigur, Kremlinul a emis mai multe dezmințiri. Pentru un regim care este precum o casă de oglinzi deformatoare, în care adevărul este ascuns și operațiuni nesfârșite de dezinformare sunt în joc, de ce au fost atâtea scurgeri și cui servesc ele?” se întreabă, într-o analiză CEPA dedicată acestei zvonistici, Olga Lautman, expertă în Rusia și Europa de Est.

O istorie lungă a speculațiilor

În primul rând, speculațiile despre sănătatea lui Putin au o istorie lungă. Au debutat la începutul anilor 2000. În primele zile ale președinției sale, au existat nenumărate povești care sugerau că sănătatea lui era precară.

În 2003, au existat discuții despre o eczemă a lui Putin la un picior, după ce revista Kommersant-Vlast a publicat o fotografie în care îl înfățișa într-un costum oversize.

În 2005, The Atlantic a publicat un articol în care amintea de un studiu al lui Brenda Connors, o asistentă de cercetare a Departamentul de Studii Strategice de la Colegiul Naval de Război din Newport. Connors avea o specialitate rară – „analist de mișcare” – și ea spusese pentru The Atlantic că, după ce vizionase o înregistrare de la inaugurarea primului mandat al lui Putin, îi observase mersul și, derulând cu încetinitorul, văzuse că „brațul și piciorul drept practic nu funcționează, ceea ce indică consecințele fie ale unui accident vascular cerebral, fie ale unei traume sau boli din copilărie.”

Un studiu al Pentagonului din 2008 a susținut că Putin suferea de boala Asperger. Au urmat în 2010 discuții despre sănătatea sa mintală și despre utilizarea aparentă de Botox, după ce fotografii l-au arătat pe Putin cu un „ochi negru”. În 2012, zvonurile au fost reluate după ce premierul japonez Yoshihiko Noda a amânat o vizită în Rusia, invocând „problemele de sănătate” ale lui Putin.

Cel puțin în public, Kremlinul a încercat să potolească aceste zvonuri. La începutul anilor 2000, au fost publicate interviuri care îl citau pe șeful Centrului Medical al Administrației Prezidențiale, Serghei Mironov. „Vladimir Putin este sănătos, puternic, într-un cuvânt, nu există probleme de natură medicală… În ceea ce privește stabilitatea tensiunii arteriale, citirile electrocardiogramei, sarcinile funcționale, măsurătorile capacității pulmonare și alți parametri, Putin este mult mai tânăr decât cei 50 de ani”, concluziona Mironov.

„Kremlinul a dorit mereu să-i creeze lui Putin o imagine de mascul alfa, având grijă să ascundă orice indiciu despre vreo afecțiune sau rană. Însă însuși Putin a lăsat să-i scape un detaliu în 2021, când a declarat că are o accidentare veche legată de sport. Dar orice ar fi spus sursele oficiale, moara de zvonuri și-a continuat ciclul de rotație. În timp ce Rusia își pregătea anexarea Crimeei și operațiunile militare din estul Ucrainei, un articol din ianuarie 2014, din revista The Week, invoca diverse zvonuri că Putin era «grav bolnav» și «poate» avea cancer la măduva spinării. Articolul cita «observatori experimentați» drept sursă și specula că liderul Rusiei «și-a curățat conștiința» cu acte de bunăvoință, cum ar fi acordarea amnistiei fostului magnat petrolier Mihail Hodorkovski, aflat atunci în închisoare”, notează Olga Lautman.

Experta mai amintește că, la sfârșitul anului 2014, în timp ce Rusia ocupa părți din Ucraina, The New York Post cita „surse” neidentificate spunând că Putin suferea de cancer pancreatic mortal. Publicația sugera că informația ar fi provenit de la un medic german în vârstă care îl tratase pe Putin și că acesta ar fi fost motivul din spatele grabei sale de a invada Ucraina. „Zvonurile despre cancer se învârt în jurul lui Putin”, se spunea în titlu.

Pe măsură ce alegerile din 2018 se apropiau, politologul și fostul profesor MGIMO, Valery Solovei, asigura pe toată lumea că cariera politica a lui Putin se încheiase. Un articol de la Inshe TV începea astfel: „Deși au existat zvonuri în trecut că Vladimir Putin ar putea demisiona din motive de sănătate, cel de acum pare mai plauzibil”. Articolul cita interviul lui Solovei, șters ulterior, în care se afirma că Vladimir Putin era pe cale să demisioneze și că noi alegeri ar fi putut avea loc în 2017 înainte de încheierea mandatului său.

În mod clar, acest lucru nu s-a întâmplat, dar Solovei a ținut din nou capul de afiș al presei în 2020. La scurt timp după ce s-a anunțat că președintele Joe Biden a câștigat alegerile din SUA, mai multe tabloide britanice au raportat că Solovei, prin sursele sale „din epicentrul luării deciziilor”, dezvăluise că Putin ar fi suferit o operație de cancer în februarie 2020. Și că avea boala Parkinson. Și de data aceasta, Solovei era ferm convins că  Putin se va retrage de la putere în 2021.

„Nu putem ști dacă aceste zvonuri, dintre care unele, se poate suspecta în mod rezonabil, provin de la serviciile de informații ale Rusiei, sunt concepute pentru a provoca diversiuni, distragere a atenției, pentru a-i pe demasca acei indivizi ruși și grupuri care speră să preia puterea sau să ofere false speranțe că schimbarea este după colț. Dar putem fi siguri că, în timp ce dictatorul rus suferea de o gamă exotică de cancere și alte boli fatale, atât fizice, cât și psihice, Putin și regimul său au comis nenumărate atrocități, asasinate, acte de sabotaj, operațiuni de subminare a democrației, atacuri de război chimic și radiologic și crime de război în Ucraina, Siria, Cecenia, Georgia, Republica Cehă, Germania, Marea Britanie, SUA și în numeroase alte țări.

Accentul nu trebuie să fie pus pe sănătatea liderului rus, ci ar trebui să se refere la formularea unei strategii de stopare a acestui regim, de rupere a sistemului corupt și crud care produce lideri precum Stalin și Putin. Desigur, dictatorul va muri sau va părăsi tronul într-o zi; pericolul este ca cineva la fel de rău, sau mai rău, să-l înlocuiască”, concluzionează Olga Lautman.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite