Analiză CNN: Șoigu îl sabotează pe Prigojin. Liderul mercenarilor Wagner, abandonat de Kremlin
17 Martie 2023, 14:41 (actualizat 17 Martie 2023, 15:16)
(actualizat 17 Martie 2023, 15:16) | Știrile TVR

Liderul mercenarilor Wagner din Rusia este sabotat de Kremlin. Evgheni Prigojin a pariat totul pe cucerirea orașului ucrainean Bahmut, însă ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și Vladimir Putin par să-l fi abandonat. Nu-i trimit muniție și îi pun piedici să recruteze noi mercenari. Jurnalista TVR Marinela Mititelu prezintă o analiză CNN care explică de ce Prigojin a căzut în dizgrație.

Bătălia pentru Bahmut decimează mercenarii Wagner și reduce la minimum influența liderului lor, celebrul Prigojin, titrează CNN. Sunt tot mai multe semne că Moscova îl ține pe Prigojin îngenunchiat, fără acces la resurse.

Evgheni Prigojin a pariat pe faptul că mercenarii săi vor cuceri Bahmutul, însă costul s-a dovedit enorm și pentru trupele sale, dar și pentru propria avere, pusă la bătaie. A cheltuit mult ca să recruteze până la 40.000 de prizonieri pe care să-i arunce în luptă, însă, după două luni de pierderi usturătoare la Bahmut, încearcă să refacă rândurile cu noi recruți.

Prigojin îl acuză acum pe Șoigu că îi pune bețe-n roate: că nu-i trimite muniție, că nu-l lasă să recruteze noi mercenari din închisori, că nu-i trimite soldați în ajutor.

Mulți analiști cred că suspiciunile lui Prigojin sunt întemeiate: conducerea armatei ruse l-a lăsat de izbeliște pentru că "mașina de tocat carne" - Bahmut - să-i reducă forța militară și să-l elimine cu totul ca forță politică.

Dar de ce Șoigu l-ar sabota pe Prigojin? Ei bine, să ne amintim criticile caustice ale lui Prigojin la adresa lui Șoigu și a generalilor, pe care i-a acuzat de incompetență și corupție. În plus, învinovățirea lui Prigojin ar ajuta ministerului rus al Apărării să se lepede de propriile eșecuri.

Mercenarii Wagner dețin acum estul orașului Bahmut, dar nu par să mai aibă resurse ca să îndepărteze forțele ucrainene din restul orașului. Dacă trupele Wagner vor fi decimate într-o încercare nereușită de a cuceri Bahmutul, Prigojin s-ar putea să se trezească măturat de la Kremlin, punctează CNN.