ANALIZĂ CNN Situație critică în Bahmut. Rușii ar putea obține o victorie care să-i coste mai mult decât merită

7 martie 2023, 18:55

Bahmut, un mic oraș din estul Ucrainei, abandonat de peste 90 la sută din populația pe care o avea până la izbucnirea războiului.

De luni de zile, este locul celor mai încrâncenate lupte. Ucrainenii luptă atât cu trupele armatei ruse, cât și cu trupele de mercenari Wagner ai lui Evgheni Prigojin. Mick Ryan, fost general australian, citat de CNN, susține că o retragere ucraineană desfășurată ordonat ar fi necesară pentru conservarea forțelor în vederea bătăliilor viitoare: „Ar trebui să fie tratată ca o tactică de rutină, mai degrabă, decât ca un semn prevestitor de dezastru”, spune generalul.

Până acum, ucrainenii au folosit Bahmut ca să provoace pierderi masive forțelor de atac. Unele estimări arată un raport de șapte soldați ruși la unul ucrainean. Vine însă un moment în care este mai inteligent să te retragi decât să suferi pierderi din ce în ce mai mari sau să vezi cum capitulează sute sau poate mii de soldați ucraineni încercuiți, se arată în analiza CNN. Pe de altă parte, de ce este Bahmut miză pentru ruși?

Prigojin s-a lăudat zilele trecute că dacă mercenarii săi Wagner abandonează Bahmutul, atunci întreg frontul va cădea. Până acum, Prigojin s-a folosit de bătălia pentru Bahmut ca să-și întărească propria sa imagine, încercând să facă de rușine armata rusă. Însă chiar dacă steagul rusesc va fi ridicat pe ruinele Bahmut, s-ar putea dovedi o victorie a la Pirus, adică o victorie obținută cu un cost atât de mare pentru învingător, încât aproape că echivalează cu o înfrângere.

„Dacă rușii capturează Bahmut, ei pun mâna pe un moloz. Este un oraș cu o importanță strategică minimă, fără aproape nicio infrastructură rămasă pentru a susține o forță de ocupație. Faptul că rușii au investit atât de mult în capturarea sa spune multe despre strategia lor slabă în acest război”, spune fostul general Mick Ryan, citat de CNN. Se retrag sau nu soldații ucraineni din Bahmut? Zilele următoare sunt critice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă