Anchete privind vânzări online de porci sub acoperirea unor anunțuri false. Vânzătorii vor să evite interdicțiile din zonelele cu pestă porcină africană

22 octombrie 2020, 11:38

La Arad se fac anchete, după ce autoritățile au constatat că mulți oameni vând online porci sub acoperirea unor anunțuri false pentru a evita interdicțiile instituite pentru zonele cu focare de pestă porcină africană.

DSV a demarat o campanie de informare, fiind distribuite broşuri şi alte materiale tipărite care conţin recomandările autorităţilor și măsurile pentru limitarea extinderii pestei porcine africane. Vânzătorii apelează la această variantă pentru a îngreuna cercetările autorităților și pentru a înșela căutările după cuvinte cheie.

Pe paginile de internet care conțin anunțuri de vânzare-cumpărare sunt postate oferte pentru lemne sau încălțăminte, dar apar și fotografii cu porci.

Cei care vor fi găsiți vinovați riscă să li se confiște porcii, să fie amendați și să aibă dosar penal. În județ sunt 35 de focare de pestă porcină africană în 16 localități.

Suspiciune de pestă porcină africană în mai multe exploatații de creștere a porcilor din Mehedinți

Este suspiciune de pestă porcină africană și  în mai multe exploatații de creștere a porcilor din Mehedinți. Zeci de animale din trei ferme au murit la scurt timp după ce s-au îmbolnăvit, ceea ce i-a făcut pe specialiști să ia în calcul temutul virus.

Este motivul pentru care autoritățile sanitare-veterinare au intrat în alertă și au prelevat probe de la fermele în care a fost înregistrată mortalitate. Localitatea a fost izolată, au fost înființate filtre de dezinfecție, de care nu are nimeni voie să treacă dacă transportă animale vii sau carne de porc.

Filtrele au fost instalate la intrarea și la ieșirea din satul Corzu, localitatea în care a apărut suspiciunea de PPA. Porcii au început să moară aproape simultan, în trei exploatații, în care cea mai mare avea 150 de capete. Neglijența altor săteni, cărora le-au murit animale și le-au aruncat pe câmp, în loc să anunțe imediat autoritățile sau măcar să le îngroape este cauza pentru care va pierde acum toată investiția.

Alertă a fost dată de duminică, atunci când primarul comunei a fost înștiințat de situație. Imediat ce au aflat, localnicii au început să-și sacrifice porcii.

Reprezentanții DSV spun că este o chestiune de timp până vor sosi analizele de laborator, iar ulterior se va trece la sacrificarea imediată a porcilor din toate gospodăriile afectate, dacă virusul va fi confirmat.

Conform simptomatologiei constatate la animale, specialiștii spun însă că primele concluzii conduc la ideea că este vorba de temutul virus al pestei porcine aficane.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă