Angajări pe ultima sută de metri în sănătate, în condiţiile în care de la 1 mai ar putea fi îngheţate angajările la stat

21 aprilie 2023, 19:16

Spitalul Municipal Orșova are mai multe posturi de medici vacante. Conducerea spune că a încercat să facă angajări de nenumărate ori. Medicii preferă însă orașele mari sau centrele universitare.

Adrian Cican, managerul Spitalului Municipal Orșova: La ATI avem nevoiede trei medici, cardio 1, medicină internă doi medici. Ce e foarte grav e ATI, unde avem un singur medic. Medicii din această specialitate sunt extrem de puțini și în general se adresează spitalelor mari.

Unitățile de primiri urgențe suferă și ele din cauza lipsei de personal.

Decebal Toderiță, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu: În ceea ce priveşte situaţia de la Unitatea de Primiri Urgenţe, deficitul de medici este o chestiune mai veche, cauzată de faptul că această specialitate este deficitară la nivel național.

La Timișoara, sunt posturi neocupate din toate categoriile.

dr. Mihai Grecu, şef UPU-SMURD Timiş: Medici în jur de şase, asistenţi medicali măcar vreo 15, inclusiv personal auxiliar. Mai ales acum că am şi mărit spaţiul şi am creat fluxuri noi de pacient, practic este acelaşi personal de acum 5 ani de zile.

În acest context, perspectiva sistării angajărilor la stat de la 1 mai ar complica și mai mult situația din sistemul sanitar. Așa că ministrul Rafila cere acum că angajarile să fie făcute în următoarele zile.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Eu am rugat toate unitățile medicale și spitalele să scoată la concurs. Dacă nu vom ajunge la situația că ne plângem că au fost înghețate . Politica de personal nu o face Ministerul Sănătății, ci o face unitatea sanitară.

Ușor de zis, mult mai greu de făcut, spun reprezentanții sindicatelor, dar și managerii de spitale.

Decebal Toderiță, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu: Recent am organizat un concurs pentru patru medici la Unitatea de Primiri Urgenţe. Pentru posturile de specialişti în medicină de urgenţă nu s-a înscris nimeni, iar pentru posturile de rezidenţi, au fost doi concurenţi dintre care doar unul a promovat examenul.

Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas: Este realizabil să faci hârtiile. Acum grăbesc totul. Nu pot să dau vina pe ministru care ştia, dar nici pe cei din spitale care n-au făcut până la momentul ăsta. E o variantă, dar nu e cea mai bună, e managementul prost, ca de obicei.

Managerii din domeniu spun că scoaterea posturilor la concurs este de durată. Presupune avize de la mai multe instituții publice, inclusiv Ministerul Sănătății. Ei spun că așa cum în trecut s-au făcut derogări de la stoparea angajărilor în anumite domenii, se poate proceda la fel și în sectorul sanitar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite