Angajatorii vor plăti o taxă de solidaritate de 2%, din 2018

19 octombrie 2017, 10:54

Promisiunea guvernului era să scadă de la 39 % la 35 % contribuțiile sociale. Însă, de fapt nu vor scădea până la 35 % ci doar până la 37 %, a explicat joi Ionuț Mișa. 35% dintre contribuții vor fi în sarcina angajatului, după acea mutare de contribuții despre care s-a tot vorbit. Însă 2% va fi în sarcina angajatorului.

Această taxă se va aplica întregului fond de salarii, iar banii obținuți din aceasta vor fi împărțiți în două. 10% din sumă se va vira către un fond de creanțe, un fond care există deja și care se plătea un procent de 0,25 din salariu. Acum va scădea la 2%.

Banii din acest fond sunt folosiți în situația în care o companie intră în insolvență, sau un angajator nu plătește contribuțiile sociale pentru angajați, iar aceste creanțe suferințe de angajați trebuie acoperite.

Restul de 90 % din această taxă va fi virată către bugetul consolidat și se va folosi pentru diferite proiecte, spunea ministrul Finanțelor fără să explice exact care ar urma să fie acestea.

Proiectul urmează să fie pus pe site-ul ministerului în dezbatere publică și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

De anul viitor, angajatorii vor plăti o taxă de solidaritate de 2%, a declarat miercuri seară ministrul de Finanțe la un post de televiziune. Procentul va fi calculat la fondul de salarii.

El a mai spus că, de la anul, impozitul va scădea de la 16 la 10% „pentru absolut toate veniturile, în paralel cu reducerea și transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat”.

Așadar, vor fi impozitate și veniturile sub 2.000 de lei brut, inclusiv pensiile, deși programul de guvernare anunța un impozit zero.

În ceea ce privește taxa de solidaritate de 2 la sută, Ionuț Mișa a spus că aceasta e prevăzută la nivelul Comisiei Europene.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite