Angela Merkel, preocupată de demersurile care ar putea afecta lupta anticorupţie în România. Convorbire cu preşedintele Klaus Iohannis
27 Ianuarie 2017, 18:47 (actualizat 27 Ianuarie 2017, 21:23)
(actualizat 27 Ianuarie 2017, 21:23) | Știrile TVR

Cancelarul Germaniei reacţionează la proiectele de guvernului pentru graţiere şi modificarea codului penal. Angela Merkel a discutat telefonic cu preşedintele Klaus Iohannis. Concelarul german a spus că susţine continuarea lupte împotriva corupţiei. Şi s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen. Cu acest prilej, şeful statului a transmis angajamentul său ferm pentru continuarea luptei împotriva corupţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu Angela Merkel, în care cancelarul german şi-a exprimat susţinerea pentru continuarea luptei anticorupţie în România şi "s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen".

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, convorbirea a avut loc la iniţiativa părţii germane.

"Cancelarul german a exprimat întreaga susţinere pentru continuarea luptei anticorupţie în România şi s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen", se arată în comunicat.

Comunicatul integral al Administraţiei Prezidenţiale:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 27 ianuarie a.c., o convorbire telefonică cu doamna Angela Merkel, Cancelarul Republicii Federale Germania, la inițiativa acesteia.

Cei doi lideri au evocat stadiul excelent al relaţiei speciale, de natură strategică, pe care România şi Germania îl împărtăşesc şi au discutat despre consolidarea şi aprofundarea dialogului politic bilateral, cât și despre intensificarea coordonării pe teme europene.

Președintele României a arătat că ţara noastră rămâne, la nivel regional, un partener de încredere, unul dintre cei mai importanţi piloni de stabilitate. În contextul crizelor complexe la nivel internaţional, cooperarea dintre România și Germania a cunoscut o dinamizare reală, atât în cadrul UE, cât şi în cadrul NATO, această tendinţă trebuind continuată şi pe viitor.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu acest prilej, partenerului german un mesaj ferm privind angajamentul său pentru continuarea luptei anticorupţie în România, în scopul construcţiei unei democraţii mature şi solide. Președintele României a evidenţiat natura complexă a acestui proces şi a menţionat şi concluziile pozitive ale recentului raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

La rândul său, Cancelarul german a exprimat întreaga susţinere pentru continuarea luptei anticorupţie în România şi s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Cancelarul Angela Merkel au discutat, de asemenea, despre cele mai importante teme actuale de pe agenda europeană, cât şi despre viitorul Uniunii Europene, în special în pregătirea summitului informal al UE din Malta (3 februarie a.c.) şi al summitului aniversar de la Roma (24-25 martie a.c.), pentru marcarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Cei doi înalţi oficiali au convenit intensificarea cooperării între România şi Germania pe problematica europeană, inclusiv în contextul procesului de reflecţie privind viitorul proiectului european, cu privire la care ambele state împărtășesc poziţii similare.