ANPC a retras de la comercializare zeci de milioane de măşti de protecție

Măști de protecție
Măști de protecție
5 noiembrie 2020, 16:06

Măștile retrase temporar au deficienţe minore de informare pe etichete.

Alte 90.000 de măşti au fost retrase definitiv pentru că au fost constatate deficienţe de filtrare. Cele mai multe sunt produse în „spaţiul ex-european: China, Turcia, India „.

Una dintre abaterile constatate a fost lipsa marcajului „CE” – certificat de conformitate agreat de Uniunea Europeană.

ANPC a descoperit anumite elemente care pot induce în eroare consumatorul cu privire la legalitatea produsului, cum ar fi: în declaraţia de conformitate era înscris că produsul mască era dispozitiv medical, iar raportul de testare era emis pentru un EIP care se supune altui cadru legal; aplicarea marcajului CE de către organisme neacreditate; aplicarea marcajului CE la produsele „măşti igienice lavabile” şi „măşti igienice lavabile pentru copii” la care se afirma prin etichetare că „nu fac parte din grupa echipamentelor individuale de protecţie şi nici din grupa dispozitivelor medicale”, pe declaraţia de conformitate fiind indicată Legea nr.245/2004; neconcordanţă între denumirea produsului şi informaţiile de pe ambalaj şi cele din declaraţia de conformitate emisă de producător; instrucţiuni de utilizare diferite de cele înscrise în fişa tehnică, produsul fiind prezentat drept un dispozitiv medical de tipul II, deşi documentaţia menţionează tipul I. Produsul avea marcajul CE fără ca producătorul să poată prezenta un document eliberat de către un organism de evaluare a conformităţii.

Preşedintele ANPC a precizat că în ultima perioadă ANPC a făcut 9 notificări în sistemul european RAPEX pe tema măştilor neconforme.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite