Scandal în Capitală, după ce Protecția Consumatorilor a retras temporar din ciculaţie 83 de vehicule STB. Primarul Nicușor Dan acuză ANPC că este „bâta PSD”

Autobuze STB
Autobuze STB
9 mai 2022, 13:37

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au reluat controlul la STB şi, după ce au verificat peste 700 de autobuze, troleibuze şi tramvaie, au scos temporar din circulaţie peste 80 dintre ele, conform unui comunicat de presă citat de Agerpres.

Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov a întreprins, luni, o acţiune de verificare a modului în care Societatea de Transport Bucureşti (STB) – aflată în administrarea Primăriei Capitalei – a dus la îndeplinire măsurile dispuse de comisari în urma precedentului control care a verificat condiţiile de derulare a transportului comun în Bucureşti.

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a susținut că „suntem urmăriți de neputința unor căpetenii inutile”

„Cerem scuze bucureştenilor! La ei ne gândim atunci când acţionăm! Pentru a redresa STB, trebuie curaj, proiecte şi predictibilitate. Este totul vechi! Dar de ce este şi murdar? Poate fi şi distrus, dar nu are logică să nu repari! Şi tot aşa! Mopuri, substanţe şi oameni prea puţini. Suntem urmăriţi de neputinţa unor căpetenii inutile!”, a susținut preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.

Comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au efectuat 15 acţiuni de control şi recontrol prin care au verificat 514 autobuze, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 61 dintre acestea, 75 troleibuze, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate patru dintre ele, şi 176 tramvaie, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 18.

Neregulile întâlnite în continuare la unele dintre mijloacele de transport în comun verificate au fost neigienizarea corespunzătoare a multora dintre vehicule (resturi alimentare, praf în strat grosier, rugină în exces, geamuri neigienizate, sistem de ventilare plin de praf), precum şi lipirea linoleumului sau înfiletarea şuruburilor slăbite, fiind realizate în timpul controlului, pentru ca mijloacele de transport să poată ieşi în traseu; existenţa unui sistem de iluminat interior parţial funcţional. Mai mult de 85 de tramvaie nu sunt dotate cu rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi, spune ANPC. 

Unele vehicule aveau urme de uzură (elemente crăpate/lipsă, geamuri sparte, podea înfundată, şuruburi slăbite, linoleum dezlipit şi îndoi, scaune deteriorate, unele cu tapiţeria ruptă, uzată, neigienizată, îmbâcsită de praf, mânere lipsă, rupte, fără protecţie, scaune cu structură din lemn exfoliată, podea cu aplicaţii suplimentare de linoleum, ceea ce prezintă pericol de împiedicare, geamuri cu inscripţii (făcute de pasageri) cu marker permanent, care nu pot fi curăţate, cu burdufe deterioarate neigienizate corespunzător, vandalizate interior/exterior (tip graffiti), barele de susţinere având protecţia de poliuretan ruptă).

ANPC a descoperit utilizarea pentru igienizarea a unor materiale (cârpe, mopuri etc.) insalubre, a unor chiuvete pentru igienizarea materialelor cu rugină şi praf în exces, iar clădirea este deteriorată, aflată într-o stare avansată de degradare (ex: bucăţi de tavan lipsă, pereţii şi podeaua deteriorate, cu denivelări, căi de acces deteriorate etc.).

Se adaugă lipsa informaţiilor legate de traseu sau modalitatea de achiziţie a călătoriei, precum şi neafişarea autorizărilor RAR.

Acţiunea de control nu este încă finalizată, urmând a continua în zilele următoare.

Reacția STB: 5.000 de litri de detergent sunt folosiți zilnic pentru dezinfectarea mijloacelor de transport, dar curățenia nu se păstrează

În schimb, STB  asusținut, într-un comunicat de presă, că peste 150 de angajaţi sunt implicaţi, zilnic, în acţiuni de spălare şi dezinfectare a vehiculelor de transport în comun, folosind circa 5.000 de litri de detergent pentru tot parcul circulant, însă curăţenia se păstrează doar un interval scăzut de timp.

„Tocmai de aceea facem în permanenţă apel la călători să dea dovadă de spirit civic, să respecte eforturile angajaţilor STB şi să menţină curăţenia atât în vehicule, cât şi în staţii. Aşa cum am precizat şi după controalele efectuate anterior de ANPC, aceste acţiuni desfăşurate în unităţile noastre de exploatare pot avea un rol pozitiv pentru STB S.A., pentru că scot în evidenţă probleme pe care noi le-am sesizat anterior şi, astfel, am putut lua măsuri concrete acolo unde cetăţenii au sesizat probleme, astfel încât calitatea serviciilor a fost îmbunătăţită”, potrivit comunicatului STB.

În ceea ce priveşte accesibilitatea la urcare/coborâre pentru persoanele cu dizabilităţi, o altă problemă pe care reprezentanţii ANPC au identificat-o chiar de la primul control, reprezentanţii STB precizează că problema este mai complexă, având în vedere structura actuală a parcului circulant, care cuprinde şi mijloace de transport de generaţie mai veche, ce nu au fost dotate din fabricaţie cu astfel de facilităţi (rampe de acces). Compania subliniază, în context, că în strategia de modernizare a parcului de vehicule are în vedere ca toate vehiculele ce vor fi achiziţionate, precum şi cele care vor intra în programul de modernizare, să fie astfel configurate încât să asigure confortul tuturor călătorilor la urcare şi coborâre.

Nicușor Dan: ANPC a devenit „bâta PSD”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a acuzat ANPC că este „noua bâtă a PSD”.

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor încearcă în zilele acestea ceea ce n-a reușit sindicatul politic acum câteva luni, să blocheze definitiv transportul în comun din Capitală. ANPC a devenit acum extrem de brutală, la ordin politic, și asta se vede cu ochiul liber: închide locuri de joacă în parcuri, amenință cu închiderea de spitale și pune în dificultate transportul public prin scoaterea din circulație a mai multor troleibuze și tramvaie (anunț făcut chiar azi).

E adevărat: nu e totul perfect în București, sunt probleme nerezolvate de 30 de ani și unele adâncite de regimul Firea, timp de patru ani. Dar serviciile publice nu pot fi blocate doar pentru că nu sunt oferite la standarde de excelență. Nu punem lacătul pe București, doar pentru că vrea PSD să se răzbune pe cei care nu i-au votat. Mi-aș dori să existe suficienți bani la primărie ca să avem cele mai noi dotări pentru toată gama de servicii furnizate, dar asta nu e posibil deocamdată.
Ce mai urmează să mai facă ANPC? Să oprească furnizarea apei calde, pentru că sunt avarii pe rețea? Asta vor Gabriela Firea și prietenii ei de la ANPC? Probabil că bucureștenii se pot aștepta și la așa ceva de la subordonații plini de zel ai „Doamnei”. Sunt curios dacă sunt tot atât de „necruțători” cu primăriile sectoarelor 3, 4 sau 5”,  a reacționat primarul general, pe contul său de Facebook.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite