Anticorpii monoclonali sunt administrați pacienţilor cu afecţiuni cronice care nu au forme grave, dar nu înlocuiesc vaccinarea anti-COVID

31 octombrie 2021, 19:19

La începutul lunii octombrie, Ministerul Sănătății a solicitat sprijin din partea Uniunii Europene pentru 40 de mii de doze de anticorpi monoclonali. Până acum, Italia, Serbia și Slovacia au trimis României peste 12 mii de doze. Alte câteva mii de fiole vor ajunge în zilele următoare.

Anticorpii monoclonali sunt pe lista terapiilor pentru pacienții COVID-19 din țara noastră din luna aprilie. Pentru medici, însă, nu sunt o noutate. Anul trecut, tratamentul a fost folosit cu succes în mai multe spitale din România care au participat la studii clinice.

Tratamentul n-are niciun efect însă dacă este folosit după o săptămână de la apariția semnelor de infecție cu SARS Cov-2. Iar pacientul nu trebuie să fie dependent de oxigen.

O singură fiolă de anticorpi monoclonali poate oferi o protecție de până la 9 luni persoanei care a trecut prin boală. Tratamentul este o soluție și pentru cei care nu dezvoltă imunitate după vaccin și se îmbolnăvesc. Medicii atrag însă atenția că anticorpii monoclonali nu înlocuiesc protecția oferită de serurile antiCOVID.

Anticorpii monoclonali sunt proteine create în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul și nu permit acestuia să se atașeze de celulele umane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite