Anul trecut, peste 1.500 de copii din centrele de plasament au fost adoptați, un număr record în ultimii 20 de ani

23 februarie 2022, 19:54

Iulian Mogoi împreună cu soția lui au devenit anul trecut părinții lui Iustin, un băiețel în vârstă de 7 ani, aflat în sistemul de adopții. Din cauza vârstei, era pe lista copiilor greu adoptabili. Asta nu i-a oprit pe cei doi părinți să își dorească să îl cunoască.

IULIAN MOGOI, părinte adoptator: În acea listă am văzut copii extraordinari, nu știam la care să mă opresc, bunul Dumnezeu ne-a lumimat. El foarte mult a venit către noi. Noi poate nu știam cum să ne comportăm, dar felul lui de-a fi a fost de ajutor, pentru că multe au venit din partea lui.

În sistemul de protecție socială sunt în total 45.000 de copii la fel ca Iustin, doar 5.600 dintre aceștia sunt adoptabili. Autoritățile au planuri pentru ca acești copii și tineri să fie mutați în case de tip familial special concepute pentru ei.

FLORICA CHERECHEŞ, fost director ANPDCA: România și-a asumat închiderea tuturor centrelor de plasament, în următoarea perioadă. Încercăm să ducem copilul cât mai aproape de climatul familial.

Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut au fost adoptați peste 1.500 de copii, cifra record a ultimilor 20 de ani, când media a fost de 1.200 de copii. Dintre aceste adopții, 150 au fost internaționale, o creștere de 5 ori față de anul 2020.

Specialiștii vorbesc despre necesitatea consilierii familiilor care vor să adopte.

ROMELIA BLEJAN, fundația: Indiferent că este consiliere psihologică sau socială, pentru că părinţii pornesc la un drum frumos, plin de emoţii şi plin de necunoscut, și sprijinul specialiștilor este foarte important.

Principalele modificări făcute anul trecut în Legea adopţiei sunt prelungirea valabilității atestatului de familie adoptatoare de la doi la cinci ani, eliminarea din procedura de adopție a identificării rudelor de până la gradul al IV-lea, iar cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate timp de 12 luni în decursul ultimilor 2 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite