Apa unui râu din Bistrița-Năsăud a devenit roșie pentru câteva ore. Autorităţile au luat probe și încearcă să afle cauzele

Bistrița-Năsăud: Apa unui râu a devenit roșie
Bistrița-Năsăud: Apa unui râu a devenit roșie
14 octombrie 2022, 14:15

Apa râului Sălăuța, afluent al Someșului Mare, a devenit roșie pentru câteva ore. Localnicii cred că cineva a aruncat o substanță fără intenție, pentru că a făcut-o cât încă era lumină, spun ei. Cert este că s-au speriat. Unii au animale care se adapă din râu, iar pe cursul apei funcționează și o păstrăvărie.

S-au luat probe din apă, dar deocamdată nu se știe despre ce substanță este vorba. Cei care au mers la fața locului bănuiesc că ar fi vorba de un colorant industrial folosit în construcții.

Inspectorii Gărzii de Mediu încearcă să afle cine este responsabil de aruncarea substanței în apă.

Râul Sălăuța izvorăște de pe raza comunei Romuli, traversează încă trei comune și se varsă în Someșul Mare. Sunt locuri unde grădinile oamenilor se întind până pe malurile apei.

Astăzi, apa s-a limpezit complet, dar reprezentanții Secției de Gospodărire a Apelor mai monitorizează zona o perioadă.

–––––––––––––

Apele râului Sălăuța, afluent al Someșului, s-au colorat dintr-odată în roșu. Localnicii s-au speriat, dar nimeni nu a aflat încă sursa poluării. Nu se știe nici cât de periculoasă este substanța care a colorat apa.

În comună există și o păstrăvărie, iar proprietarii au reușit în ultimul moment să evite ca apa colorată să între în bazinele cu pești.

Au luat însă mostre din râu și au alertat autoritățile de mediu, care trebuie să stabilească cauza poluării.

Reacție Apele Române Someș-Tisa

”Rezultatele parțiale ale analizelor probelor de apă prelevate indică faptul că acest eveniment a avut un impact local, fiind afectată doar culoarea apei”, arată reprezentanții Apele Romîne Someș-Tisa, într-un comunicat.

Conform documentului, ”În data de 13 octombrie 2022, ora 17.55, reprezentantul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Romuli a sesizat Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud cu privire la producerea unei poluări accidentale pe râul Sălăuța.

Reprezentanţii SGA Bistrița-Năsăud și ai Gărzii de Mediu s-au deplasat la faţa locului pentru investigarea fenomenului.

Apa râului Sălăuța era roz intens, fără miros străin. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Au fost prelevate probe de apă. Analizele sunt în curs de determinare în cadrul Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul SGA Bistrița-Năsăud. Până în momentul actual, au fost efectuate analize fizico-chimice generale la nutrienți, substanțe organice și cianuri. Rezultatele acestora nu au identificat modificări față de valorile obișnuite.

Acest eveniment a avut un impact local. Astăzi, 14 octombrie 2022, aspectul apei râului Sălăuța s-a normalizat. Deocamdată, sursa poluării nu a fost identificată.”

____________________________________

Râul Sălăuța este afluent al Someșului Mare, având punctul de vărsare la Salva. Cursul de apă traversează comunele Romuli, Telciu, Coșbuc și Salva. Are o lungime de 44 de kilometri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite