Apel european către biserici pentru susţinerea vaccinării anti Covid. Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, exclusiv pentru Știrile TVR: Avem soluţia şi este dovedită ştiinţific
19 Noiembrie 2021, 19:14 (actualizat 19 Noiembrie 2021, 21:43)
(actualizat 19 Noiembrie 2021, 21:43) | Știrile TVR

Oamenii bisericii dar și politicienii sunt îndemnați să le transmită românilor că vaccinul este soluția pentru a salva vieți în criza Covid. Comisarul European pentru piața Internă, Thierry Breton, a venit la București pentru că oficialii europeni sunt îngrijorați de evoluția pandemiei în România. Trei miliarde de locuitori ai planetei au fost vaccinaţi anti-COVID, cu un singur efect: sunt salvaţi. Este mesajul transmis de comisarul european și într-un interviu exclusiv pentru Ştirile TVR realizat de Diana Brâncuş.

Din campioană, România a ajuns codaşă la vaccinare în Uniunea Europeană, alături de Bulgaria. Dar trebuie să folosească rapid armele împotriva coronavirusului - vaccinul şi certificatul verde - pentru a proteja populația și Uniunea Europeană, spune comisarul european pentru piaţa internă.

Oamenii au fost bombardaţi cu mesaje fără bază ştiinţifică, iar virusul a secerat zilnic sute de vieţi.

Cifrele au arătat și că în judeţele în care unii clerici s-au opus public vaccinurilor s-a înregistrat şi cea mai mică rată de imunizări.

Și unii politicieni i-au făcut pe oameni să nu se vaccineze.

Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă: Nu e treaba partidelor politice să spună dacă un vaccin e bun sau nu. Şi nici a bisericilor. Aici vorbim de ştiinţă, de o soluţie aplicată şi aprobată de trei miliarde de locuitori ai planetei care au fost vaccinaţi fără probleme, fără efecte secundare, cu un singur efect: sunt salvaţi. Atunci când există un risc sanitar, să spunem: uităm restul, aceasta contează. Avem soluţia şi este dovedită ştiinţific. Trebuie să ne protejăm şi trebuie să-i protejăm pe ceilalţi. Aveţi mijloacele de a lupta împotriva unei boli care e mortală.

Reprezentanţii bisericii catolice din România le transmit direct oamenilor să se vaccineze, aşa cum a făcut şi Papa Francisc.

Șerban Tarciziu, purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București: Reprezintă un act de responsabilitate, poate chiar un act de dragoste faţă de semenii noştri. Responsabilii Bisericii Catolice îndeamnă în mod constant la respectarea regulilor de prevenţie, în speranţa că vom scăpa cât mai curând de pandemie.

Şi Biserica Ortodoxă Română se declară favorabilă vaccinării. Nu îi îndeamnă însă direct pe credincioşi să se imunizeze, ci să asculte doar de sfatul medicilor. Oficialii Patriarhiei au condamnat în repetate rânduri mesajele antivaccinare de la unii clerici care i-au speriat pe oameni.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române: Oamenii trebuie să ia profund în serios această boală perfidă care trimite la moarte. Există entităţi, inclusiv politice, care emană mesaje demobilizante. Pe o temă medicală ne sfătuim exclusiv cu medicii.

Octavian Jurma, medic şi cercetător: Această recomandare a bisericii să meargă la medic este să meargă la vaccinare. Este cumva o sfidare a lui Dumnezeu să crezi că dacă El ţi-a dat o soluţie la îndemână, materială, tu să te bazezi că El o să întoarcă universul pe dos ca să te păzească de o boală în care ţi-a dat o soluţie prin intemediul medicilor? Medicii sunt instrumentul lui Dumnezeu. Biserica riscă să încurajeze misticismul păgân.

În Grecia, Sfântul Sinod le-a cerut preoţilor să se implice pentru ca oamenii să fie protejaţi prin vaccinare.