Aproape 1.500 de sancțiuni aplicate după neregulile constatate la secțiile de terapie intensivă din spitale
14 Decembrie 2020, 11:35 (actualizat 14 Decembrie 2020, 11:42)
(actualizat 14 Decembrie 2020, 11:42) | Știrile TVR

Aproape 1.500 de sancţiuni, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi, au fost aplicate în ultima lună, în urma controalelor efectuate la secţiile ATI din spitalele din ţară.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene au făcut controale de specialitate la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare, alături de reprezentanţi ai DSP şi ISCIR Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat), precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Echipele mixte de specialişti au făcut 292 de controale de prevenire la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare de la nivel naţional şi au identificat 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor. 138 dintre acestea au fost remediate în timpul verificărilor.

"Pentru neconformităţile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei", arată IGSU.

Principalele deficienţe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în nefuncţionarea, neasigurarea mentenanţei instalaţiilor de detecţie, de semnalizare şi avertizare a incendiilor, ori neasigurarea echipării construcţiilor cu astfel de sisteme de protecţie la incendiu; funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau lipsa dotării, neasigurarea mentenanţei ori nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi interiori/exteriori de incendiu.

Alte nereguli constatate: nedotarea sau neasigurarea verificării stingătoarelor de incendiu; neverificarea instalaţiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii ori suprasolicitarea acestora şi marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalaţiilor de iluminat corespunzătoare, precum şi neasigurarea condiţiilor de evacuare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă.

"Menţionăm faptul că, la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, acţiunile de control sunt încă în desfăşurare, având în vedere numărul mare al unităţilor sanitare în care funcţionează secţii de terapie intensivă", precizează IGSU.

Sursa: Agerpres