Apropiere timidă Erdogan-Merkel. Consens pe migrație, divergențe pe statul de drept și libertatea de exprimare

28 septembrie 2018, 21:23

Turcia și Germania încearcă să depășească 2 ani de tensiuni, după puciul eșuat din 2016. Germania critică represiunea lansată după puci și spionarea opozanților turci aflați pe teritoriul german. De cealaltă parte, Turcia a cerut extrădarea unui cunoscut jurnalist de opoziție și a altor zeci de suspecți de terorism.

Cancelarul Merkel a apreciat eforturile președintelui Erdogan în privința găzduirii în tabere a 3,5 milioane de refugiați din Siria. Sunt multe lucruri care ne unesc, dar există încă diferențe profunde, a afirmat cancelarul german.

ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei: „Acestea sunt legate în special de statul de drept şi de libertatea presei. Suntem mulţumiţi că unele cazuri specifice au fost rezolvate. Dar mai avem încă cetăţeni germani în închisoare”.

RECEP ERDOGAN, preşedintele Turciei: „Pentru noi este important să lucrăm împreună cu Germania pe probleme economice, o cooperare care să avantajeze ambele părţi”.

Cu peste 7.000 de firme germane în Turcia, Berlinul are nevoie de o economie turcă stabilă, a spus Angela Merkel, în timp ce Turcia se confruntă cu o criză economică. La conferința de presă, un bărbat care avea scris pe tricou mesajul „Libertate pentru jurnaliști” a fost evacuat. Între timp, grupuri de turci au protestat față de vizita președintelui Erdogan, cerînd între altele eliberarea prizonierilor politici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite