Aprovizionarea Finlandei cu gaze naturale din Rusia a fost întreruptă sâmbătă

21 mai 2022, 09:47

„Este foarte regretabil că livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”, a spus CEO-ul Gasum, Mika Wiljanen.

Presa de stat rusă a confirmat oprirea exporturilor şi a invocat neplata drept motiv pentru decizia companiei ruse Gazprom de a reduce livrările.

Gazprom a continuat să ceară țărilor europene să plătească pentru gazul rusesc în ruble, după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat în martie că națiunile străine „neprietenoase” li se va opri aprovizionarea dacă nu vor plăti în moneda rusească.

Într-o declarație de marți, Gasum a refuzat să plătească în ruble și a spus că va duce Gazprom la arbitraj.

CONTEXT

Finlanda, în special, are o graniţă cu Rusia de aproximativ 1.300 km. Finlanda și-a anunțat în mod oficial duminică intenția de a se alătura NATO şi a renunţat astfel la zeci de ani de neutralitate în încercarea de a-și consolida securitatea după declanșarea războiului din Ucraina. Finlanda a ignorat în acelaşi timp şi amenințările rusești cu posibile represalii. Moscova a avertizat deja Helsinki că o candidatură oficială de aderare la NATO ar fi „o greşeală gravă cu consecinţe de amploare”.

Rusia şi-a justificat în special atacul din Ucraina prin apropierea vecinului său vestic de NATO, considerând că aceasta reprezintă o ameninţare „existenţială” la adresa securităţii sale.

Finlanda s-a bazat pe Rusia pentru aproape 68% din consumul său de gaze naturale în 2020, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Însă exporturile de gaze ale Rusiei reprezintă doar 3% din mixul energetic total al națiunii nordice, care include energia generată din biocombustibili și surse nucleare, conform datelor Eurostat și ale Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite