Aproximativ 10 mii de ruşi au răspuns ordinului de mobilizare. Tinerii care vor să fugă din ţară stau la cozi uriaşe la graniţă
23 Septembrie 2022, 14:54 (actualizat 23 Septembrie 2022, 19:09)
(actualizat 23 Septembrie 2022, 19:09) | Știrile TVR

Ruşii ce pot fi luaţi în armată şi trimişi pe front, în Ucraina, încearcă prin toate mijloacele să scape din ţară. Deşi oficial Kremlinul afirmă că, într-o primă fază, sunt vizaţi doar 300 de mii de oameni, cu experienţă militară, pentru a fi trimişi la război, neoficial se spune că numărul celor ce vor fi chemaţi pe front va fi, în realitate, de un milion. Biletele de avion dinspre Rusia sunt epuizate, aşa că mulţi ruşi aleg variantele terestre de ieşire din ţară.

Ruşii incorporabili fug din Rusia pe unde încă mai pot. E tot mai aglomerat la punctele de trecere dinspre Rusia în Kazahstan. Este cea de a doua frontieră din lume, ca lungime, iar la 4 dintre cele 30 de puncte vamale sunt cozi de sute de metri.

O alta rută e Georgia. Chiar dacă nu sunt acum, în primul lot de incorporabili, bărbaţii ruşi se tem că, de pe o zi pe alta, vor fi chemaţi să plece la război. Aşa că încearcă să scape.

Ruşii mai pot ieşi din ţară şi prin Finlanda. Este mult mai aglomerat decât de obicei la punctele de frontieră, numărul ruşilor care au trecut într-o singură zi e egal cu numărul ruţilor care trec frontiera într-o săptămână. Autorităţile finlandeze spun că în ultimele ore s-a aglomerat şi mai tare, comparativ cu zilele trecute.

Finlanda a rămas singura ţară din Uniunea Europeană care a menţinut deschisă graniţa cu Rusia, însă acum ia în calcul suspendarea traficului la frontieră.

Potrivit unor documente ajunse în presa occidentala, în total vor fi încorporaţi un milion de ruşi. Nu doar 300 de mii,cum a anunţat Kremlinul. De altfel, au primit ordin de încorporare şi bărbaţi fără experienţă militară.

Autorităţile din Belarus dezmint zvonurile că ar începe mobilizarea rezerviştilor. Preşedintele Aleksadar Lukasenka, prietenul lui Vladimir Putin, a declarat astăzi că Belarus nu se implică în războaie şi că militarii vor lupta numai pentru a apăra pământurile ţării.