Aproximativ 250 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina
25 August 2022, 06:44 (actualizat 25 August 2022, 07:08)
(actualizat 25 August 2022, 07:08) | Știrile TVR

, majoritatea cetăţeni ucraineni, au participat miercuri, în Piaţa Universităţii, la protestul organizat de Asociaţia "21 Decembrie 1989" faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina, cu prilejul Zilei Independenţei Ucrainei.

"Majoritatea au părinţi, au soţi care sunt în Ucraina, care luptă împotriva ruşilor. Situaţia lor este foarte grea, sunt copii de 3-4 ani care intonează imnul Ucrainei, sunt fete cu lacrimile pe obraz, sunt situaţii sociale foarte grele. Nu e uşor pentru ei, sunt oameni disperaţi care sună părinţii care nu mai răspund şi nu ştiu dacă mai trăiesc sau nu. Sună soţii care sunt pe front şi nu răspund, sunt foarte mulţi dintre ei într-o situaţie disperată. (...) Sperăm şi în felul ăsta să ajutăm. Sigur că ajutoarele materiale pe care le-am şi adunat şi intermedierea locurilor de cazare şi de învăţământ este mai importantă pentru ei şi asta facem permanent", a precizat Adrian Ştefan Iuraşcu, reprezentant al asociaţiei care a organizat protestul.

Potrivit acestuia, participanţii la manifestaţie sunt cetăţeni din aproape toate zonele Ucrainei, care au plecat din ţara lor de frica războiului. Ei s-au deplasat în marş spre Ambasada Rusiei.

"În acest loc simbolic pentru România, Piaţa Universităţii, plecăm în marş spre Ambasada Rusiei, pentru a le spune încă o dată că nu au ce căuta în Ucraina. Ucraina este ţară independentă, nu au ce căuta acolo, trebuie să înţeleagă să plece de acolo. Cei prezenţi, aproximativ 200 de persoane, majoritatea sunt cetăţeni ai Ucrainei, care au plecat de frica războiului şi de ororile războiului. Sunt oameni din mai toate zonele, Mariupol, Kiev, Doneţk, oameni cu probleme grele. Am încercat şi încercăm să-i ajutăm cu slujbe, cu şcoli pentru copii. Situaţia lor este extrem de grea şi facem toate eforturile pentru a media şi intermedia diverse ajutoare pentru aceşti oameni", a spus Iuraşcu, citat de Agerpres.

Acțiunea de miercuri a fost intitulată : „March of Bravery on the Independence Day of Ukraine ! Independence In My Heart”.

#IndependenceInMyHeart reprezintă o acțiune globală pe parcursul căreia ucrainenii și cetățeni din multe alte țări s-au reunit pentru a sărbători aniversarea independenței Ucrainei. Acest moment marchează șase luni de la începerea războiului la scară largă al Kremlinului împotriva tarii vecine. Ziua Independenței Ucrainei are o semnificație istorică aparte pentru vecinii noștri, dar în acest an, prin acțiunile organizate în întreaga lume, va primi o conotație globală.
”De Ziua Independenței Ucrainei, noi cetățenii României și prietenii noștri ucraineni vrem să reamintim Federației Ruse despre dreptul internațional, despre integritatea teritorială a Ucrainei și despre inviolabilitatea frontierelor de stat ale oricărei țări. (...) Vrem să ne exprimăm sprijinul pentru Ucraina, cât și pentru luptătorii ei, care, alături de poporul ucrainean, au dat dovadă de curaj și dârzenie. Nu putem rămâne pasivi faţă de atrocitățile comise de hoardele Kremlinului ! Vom continua să ne manifestăm solidaritatea cu poporul asuprit de hoardele Kremlinului și nu vom uita niciodată crimele comise în prezent de ruși împotriva ucrainenilor, dar nici pe cele comise de ruși de-a lungul istoriei contra poporului român.”, se arată într-un comunicat al Asociației „21 Decembrie 1989”.