Arestarea lui Alexei Navalnîi a produs indignarea Occidentului

6 februarie 2021, 15:10

 

Alexei Navalnîi și-a primit sentința cu demnitate. Nici nu a mai putut să își îmbrățișeze soția, prezentă și ea în sala de judecată. Alexei i-a desenat doar o inimioară pe geamul boxei acuzaților.

În discursul de dinaintea verdictului, opozantul rus l-a acuzat din nou pe Vladimir Putin de tentativă de otrăvire din august.

Din cei 3 ani și jumătate se scade perioada de arest la domiciliu. Rămân astfel 2 ani și opt luni de închisoare. Până și instanțele internaționale recunosc că procesul intentat lui Navalnîi este motivat exclusiv politic.

Olga Mihailova, avocatul lui Navalnîi: Noi vom face recurs. Vom anunţa şi Comitetul de Miniştri de la Consiliul European, care se ocupă exact cu monitorizarea şi îndeplinirea deciziilor luate de Curtea Europeană pentru drepturile Omului. Este evident că Federaţia Rusă nu respectă hotărârea CEDO.

Navalnîi știa că dacă se întoarce în Rusia poate fi arestat dar și-a asumat acest risc. El realizează că doar în țara, chiar și de după gratii poate să își continue lupta.

I-a aplicat președintelui rus o lovitură, la care nu se aștepta.

Filmul, semnat de Alexei Navalnîi despre averile lui Putin și schemele financiare prin care prietenii săi tranzacționeză sume imense de bani a avut în 10 zile peste 100 de milioane de vizualizări. Lumea s-a revoltat și a ieșit in stradă.

Presa controlată de Kremlin îl prezintă pe Navalnîi drept un provocator care manipulează tineretul și îl face să iasă în stradă, unde poate fi arestat de forțele de politie. De fapt, Navalnîi, spun anumite medii de la Moscova, a provocat statul rus să arate cum își tratează de fapt proprii cetățeni – cu bastonul și cătușele.

În piață au ieșit într-adevăr mai mult tineri, care nu au cunoscut de când s-au născut un alt președinte decât Putin.

În cele trei zile de protest – 23 și 31 ianuarie și 2 februarie – au fost arestate în toată Rusia peste 11 mii de persoane – o cifră record. Poliția s-a întrecut pe sine și a reprimat cu brutalitate toate acțiunile de protest.

La Moscova nu mai sunt locuri în centrele temporare de detenție. Mulți tineri au fost ținuți peste noapte în dube pentru că anchetatorii nu făceau față la întocmirea dosarelor penale.

Coordonatorii acțiunilor de protest au decis să facă o pauză. Ei nu vor să-i expună pe participanții la mitingurile neautorizate la arestări și alte probleme de natură penală. Promit însă că în primăvară și pe perioada verii vor ieși din nou în stradă iar autoritățile vor avea parte de surprize, mai ales la alegerile parlamentare din luna septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite