Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, declarații controversate privind economisirea energiei: Nu înţelegem, au dispărut sursele de curent, de căldură?

14 octombrie 2022, 18:40

Economia de energie pe care statele Uniunii Europene, inclusiv România, ar trebui să o facă îl contrariază pe Arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie a afirmat la o emisiune la Radio Dobrogea că oamenii sunt tulburați de informațiile negative primite: „Aceste restricţii de la curent, de la căldură, să stabilească administraţia ce temperatură să ai casă… este ceva care tulbură firea oamenilor. Nu este nicio logică în aceasta.”

Arhiepiscopul Tomisului îi îndeamnă pe credincioși să se roage pentru ca Dumnezeu să-i lumineze pe cârmuitori. Iar comentariile sale nu se opresc aici: „Nu înţelegem… Au dispărut sursele de curent, de căldură? N-au dispărut. De aceea, vă rog să vă rugaţi ca să dea Dumnezeu lumină curată în mintea şi în conştiinţa cârmuitorilor, începând de la cei care sunt în vârful conducerii europene şi mondiale. Pentru că vedem cât de îmbrăcate în mister au fost şi măsurile din timpul restricţiilor şi acum se dau la iveală nişte interese.”

Întrebat despre afirmațiile făcute de prelat, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a evitat să comenteze: „M-aș abține, nu comentez declarațiile IPS. Ce pot să vă spun este că restricțiile la energie pe care le-a impus noul regulament european nu se aplică în niciun caz consumatorilor casnici, adică românilor.”

Experții în energie și sociologie consultați de știrile TVR sunt însă ceva mai tranșanți.

Dumitru Chisăliță, specialist în energie: „ Abordarea corectă este aceasta: da, suntem într-o criză împreună cu Europa, dar la momentul de faţă, elementele nu sunt într-un nivel de îngrijorare deosebită. Gândiţi-vă că în urmă cu o lună de zile nimeni nu îşi imagina că există posibilitatea ca un ditamai gazoduct să fie aruncat în aer. Or, până la urmă, suntem într-o perioadă în care ne putem aştepta la orice.”

Gelu Duminică, sociolog: „Într-o societate care este deja tensionată cred că este nevoie de cât mai puţină tensiune, iar din punctul meu de vedere, declaraţiile părintelui Teodosie nu fac decât să crească o tensiune care deja există în societate. Nu înţeleg competenţele domnului Teodosie pe economie şi pe surse de energie.”

Arhiepiscopului Tomisului Teodosie este cunoscut în spațiul public pentru afirmațiile controversate făcute de-a lungul timpului privind pandemia de Covid 19 sau războiul din Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite