Arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral. Fototeca online IICCMER găzduiește 5.600 de fotografii

Arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral
Arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral
21 iunie 2022, 11:50

Dincolo de obiectivul digitizării materialului arhivistic, IICCMER are în vedere reconstrucția platformei online care găzduiește Fototeca, dar și îmbunătățirea motorului de căutare pentru reluarea procesului de punere la dispoziția publicului larg a materialelor care vor fi digitalizate. Pentru moment, fototeca online IICCMER găzduiește un număr 5.600 de fotografii, care pot fi accesate aici: https://fototeca.iiccmer.ro/.

„Trăim în era digitalizării, astfel că implementarea acestui proiect este imperios necesară. La 33 de ani de la Revoluție, românii au dreptul să își cunoască istoria, iar noi avem obligația să le oferim accesul la informații prin instrumente accesibile timpurilor pe care le trăim. Este un proiect de amploare, care se va întinde pe o perioadă de 6 ani,  dar la finalul căruia vom avea o fototecă pe măsură, cu imagini din perioada regimului comunist. În varianta în care a existat până acum, fototeca IICCMER avea nevoie de o reconstrucție solidă. Îi mulțumesc domnului Cristian Anița, directorul general al ANR, pentru suportul pe care ni-l va oferi pe toată durata implementării acestui proiect”, a declarat Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.

ANR va face demersurile necesare pentru identificarea fotografiilor din propriile fonduri arhivistice, indiferent de formatul acestora (fotograme alb-negru și color, pe suport de hârtie și sticlă), care privesc perioada regimului comunist în România, conform unei tematici și a unui calendar care va fi stabilit de comun acord între cele două părți și va permite accesul experților IICCMER, cu echipamentul necesar (laptop-uri, camere foto, scannere, ș.a.) pentru prelucrarea (fotocopiere, scanare, foto digital, ș.a.) fotografiilor relevante pentru perioada comunistă.

– La finalul proiectului, publicul interesat va putea avea acces gratuit, în format online, la o bază de date care conține fotografii din perioada 1945-1989, dar şi din perioada 1921-1944;

– În decurs de 6 ani se vor digitaliza aproximativ 100 de mii de fotografii;

– Graficele de lucru, conform parteneriatului, au în vedere realizarea unui număr de 18 mii de fotografii anual;

– Este un amplu proiect de digitalizare ce contribuie la transparentizarea unei părți importante din istoria comunismului românesc.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite