Arhivele, memoria naţiunilor şi societăţilor, fundamentul identităţilor lor

9 iunie 2021, 08:28

Arhivele reprezintă o bogăţie de neegalat, fiind un produs al activităţilor umane, şi, ca atare, constituie mărturii de neînlocuit ale evenimentelor din trecut.

Sunt o moştenire culturală şi o sursă principală de informaţii. Moştenirea arhivistică este o mărturie importantă a dezvoltării economice, politice, sociale şi culturale a omenirii.

Instituţiile naţionale sau locale ale arhivelor sau asociaţiile profesionale sunt invitate, la 9 iunie, să organizeze acţiuni, evenimente dedicate atât arhivelor, cât şi cunoaşterii şi descoperirii profesiei de arhivist.

Prin organizarea acestei zile, se doreşte: creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la importanţa înregistrărilor şi arhivelor pentru a înţelege că acestea oferă fundamentul drepturilor şi identităţilor lor; creşterea gradului de conştientizare a factorilor de decizie superiori despre avantajele administrării arhivelor pentru o bună guvernare şi dezvoltare; creşterea gradului de conştientizare a sectorului public şi privat cu privire la necesitatea păstrării arhivelor pe termen lung şi oferirea accesului la acestea; promovarea şi aducerea în atenţia publicului larg a documentelor unice, extraordinare şi rare păstrate în instituţiile de arhivă; îmbunătăţirea imaginii înregistrărilor şi arhivelor şi îmbunătăţirea vizibilităţii lor la nivel global.

În 2021, Ziua internaţională a arhivelor este cuprinsă în cadrul celei de-a treia ediţii a Săptămânii Internaţionale a Arhivelor #IAW2021, cu tema „#EmpoweringArchives”. Sunt invitaţi să se alăture într-o conversaţie virtuală utilizând #EmpoweringArchives şi # IAW2021, profesionişti şi organizaţii în gestionarea arhivelor şi înregistrărilor, pe teme ca: responsabilitate şi transparenţa, colaborare şi reţea, diversitate şi inclusivitate.

(w500) Arhivele N

Istoric

În 2004, în cadrul Congresului Internaţional de la Viena, cei 2.000 de participanţi au adoptat o rezoluţie prin care cereau Organizaţiei Naţiunilor Unite să instituie o Zi internaţională a arhivelor. Unele ţări hotărâseră deja să adopte o zi a arhivelor naţionale, cu scopul de a sensibiliza atât publicul larg, cât şi factorii de decizie cu privire la importanţa arhivelor. În 2005, la Paris, în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, data de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială a patrimoniului audiovizual. Prin marcarea acestei zile se dorea evidenţierea importanţei arhivelor audiovizuale. A fost o excelentă iniţiativă, însă nu erau singurele arhive aflate în pericol şi care aveau nevoie de protecţie.

În acest context, Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) a hotărât, în cadrul Adunării Generale anuale din noiembrie 2007, ca la data de 9 iunie să fie marcată Ziua internaţională a arhivelor. La această dată, în 1948, a fost creat Consiliul Internaţional al Arhivelor, sub auspiciile UNESCO. Alegerea a fost adoptată de către Biroul Executiv al ICA, precum şi de întreaga comunitate în domeniul arhivelor la nivel mondial, potrivit https://www.ica.org.

Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) este o organizaţie internaţională neutră, non-guvernamentală, cu sediul în Franţa. Organizaţia, cu reprezentare în 198 de ţări, promovează administrarea şi utilizarea înregistrărilor şi arhivelor, precum şi conservarea patrimoniului arhivistic al umanităţii din întreaga lume, prin schimb de experienţă, cercetare şi idei privind probleme de management în arhivistică, de gestionare şi de organizare a instituţiilor de arhivă. România a devenit membră a Consiliului Internaţional al Arhivelor cu prilejul Congresului de la Florenţa din 1956, se menţionează pe www.arhivelenationale.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă