Armata britanică face provizii în eventualitatea unei ieșiri din UE fără acord
27 Ianuarie 2019, 19:57 | Știrile TVR

Armata britanică se pregăteşte pentru o ieşire a Regatului din Uniune, fără niciun acord. A cheltuit până acum, numai pe provizii suplimentare, aproape 30 de milioane de dolari. Asta în timp ce în Irlanda de Nord au loc demonstraţii, aproape în fiecare zi, împotriva unui asemenea scenariu care ar însemna, pentru ei, reintroducerea graniţei controlate cu Republica Irlanda.

Bazele militare britanice din afara și de pe teritoriul Regatului au început să-și facă provizii încă de a doua zi după ce Camera Comunelor a respins planul Brexit negociat de premierul Theresa May.

Se fac stocuri de alimente, carburanți, piese de rezervă și muniție.

În Irlanda de Nord, la granița cu Republica Irlanda, localnicii iau în calcul și ei un așa-numit hard Brexit. Tocmai de aceea îl contestă cum pot.

Ca să atragă atenția asupra efectelor imediate asupra regiunii, au creat până și puncte vamale de mucava, în care actori, îmbrăcați în costume militare, păzesc frontiera.

Reintroducerea unei granițe clar delimitate și păzite ar pune în pericol acordurile care au pus capăt zecilor de ani de violențe.