Armata ucraineană avansează spre Herson. Capitala de provincie a fost lovită de peste 100 de proiectile

30 august 2022, 17:29

Preşedintele Zelensky le-a transmis militarilor ruşi să plece dacă vor să supravieţuiască. Uniunea Europeană a anunţat că donează Ucrainei 5 milioane de tablete de iod pentru protejarea populației.

Ofensiva armatei ucrainene pentru recucerirea sudului avansează și, potrivit unor surse citate de presă, mai multe sate au fost deja eliberate. Șeful administrației ruse din Herson, citat de agenția Tass, declara că situația este foarte tensionată și în ultimele 2 zile peste 100 de proiectile au lovit orașul. Armata ucraineană a distrus toate podurile de pe Nipru pentru a împiedica trupele ruse să aducă întăriri, dar nu oferă mai multe detalii.

De la distanță, cu armamanet modern, ucrainenii au lovit depozite de muniție și puncte de control ale rușilor. Președintele Zelensky este încrezător în forțele sale și a transmis un mesaj soldatilor ruși.

Rușii afirmă că ofensiva ucraineană este un eșec total și că operațiunea militară specială, cum numesc invazia, decurge normal și își va atinge toate obiectivele. Au lovit din nou orașele Harkov și Nikolaev. Cel puțin 6 oameni au murit și mai multe zeci au fost răniți. La Nikolev mai multe case au fost distruse în totalitate.

Și la Zaporojie, în zona centralei nucleare, au avut loc noi explozii, dar activitatea centralei și nivelul de radiații sunt în parametrii normali. Echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică este deja în Ucraina și speră în următoarele zile să inspecteze centrala. Un consilier al președintelui Zelensky acuză Rusia că bombardează coridoarele pe unde ar trebui să meargă echipa de inspectori.

 

 

CITEȘTE ȘI

Război în Ucraina, ziua 188 | Podurile de lângă Herson, bombardate de forțele ucrainene

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite