Armata va avea mai mulţi bani şi va cumpăra mai repede anumite echipamente militare

18 aprilie 2022, 20:27

România este printre ultimele ţări NATO care mai folosesc vehicule de luptă pentru infanterie din perioada sovietică. Acestea au fost produse la mijlocul anilor 80, iar modernizarea lor a început 10 ani mai târziu pentru a fi aduse la standardele NATO. Aşa a apărut modelul Jderul care poate traversa cursuri de apă adânci de până la 1,2 m şi poate atinge pe şosea o viteză de 65 de kilometri pe oră. Cum procentul din PIB direcţionat spre Apărare a crescut, bătrânul Jder va putea fi acum înlocuit.

Un vehicul de luptă pentru infanterie de ultimă generaţie, la fel ca acesta, spre exemplu, cumpărat de Austria, Spania şi armata britanică, poate atinge o viteză de 72 de kilometri pe oră. Poate transporta 8 militari, iar motorul are 720 de cai putere şi face ca vehiculul să fie uşor de manevrat şi pe teren accidentat.

Cum MIG-urile nu se vor mai ridica o perioadă de la sol, Armata poate asigura serviciile de poliţie aeriană doar cu cele 17 avioane F16 şi cu elicoptere IAR.

În 2018, MApN a fost aproape să semneze un contract pentru cumpărarea a 21 de elicoptere de clasă medie şi 24 de elicoptere de asalt, de la un producător american. Ulterior, Armata a renunţat la proiect.

În exclusivitate, ministrul Apărării a anunţat data la care militarii români vor primi elicoptere noi.

Aeronavele F35, ce nu pot fi detectate de radare, vor intra în dotarea Armatei Române abia în 2030.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite