Armenia ridică legea marțială instituită în perioada conflictului din Nagorno – Karabah

Conflictul din Nagorno-Karabah
Conflictul din Nagorno-Karabah
24 martie 2021, 11:17

Rezoluţia legislativă propusă de opoziţie a fost aprobată cu 118 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Preşedintele Parlamentului de la Erevan, Ararat Mirzoyan, a propus marţi susţinerea acestei iniţiative legislative a opoziţiei, având în vedere acordul la care s-a ajuns pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe 20 iunie pentru depăşirea crizei politice izbucnite în ţară după înfrângerea în războiul din Nagorno-Karabah.

Ridicarea legii marţiale în Armenia intervine după mai bine de 3 luni de la adoptarea unei măsuri similare de către Azerbaidjan.

Confruntările reînnoite toamna trecută în Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, au dus la moartea a peste 5.500 de soldaţi de ambele părţi şi a aproximativ 150 de civili, potrivit unor surse oficiale.

Armenia controla acest teritoriu de la victoria sa în conflictul precedent pentru acest teritoriu (1992-1994), căruia i s-a pus capăt printr-un armistiţiu fragil, încălcat de nenumărate ori, deşi, cu excepţia confruntărilor de patru zile din 2016, niciodată pe scară atât de largă ca anul trecut.

În virtutea acordului mediat de Moscova, care a pus capăt ostilităţilor pe 10 noiembrie, Azerbaidjanul a preluat controlul a peste două treimi din Nagorno-Karabah.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite