Asalt asupra Capitoliului: Comisia de anchetă va recomanda mai multe inculpări
07 Decembrie 2022, 06:06 (actualizat 07 Decembrie 2022, 06:44)
(actualizat 07 Decembrie 2022, 06:44) | Știrile TVR

Grupul de parlamentari americani care anchetează atacul împotriva Congresului desfăşurat de partizani ai lui Donald Trump va recomanda mai multe inculpări, a anunţat marţi liderul său, democratul Bennie Thompson, citat de AFP.

"Am luat o decizie cu privire la punerile sub acuzare", le-a declarat Bennie Thompson jurnaliştilor.

Şeful aşa-numitei comisii "6 ianuarie", data asaltului asupra Capitoliului în 2021, nu a indicat însă cine ar putea fi vizat de aceste inculpări.

"Nu am luat încă o decizie definitivă, opţiunile noastre sunt pe masă", a precizat în cursul unei conferinţe de presă congresmanul Pete Aguilar, un alt membru al comisiei.

La mijlocul lui octombrie, această comisie l-a citat pe Donald Trump să compară în ancheta sa. Dar fostul preşedinte a refuzat până în prezent să depună mărturie.

Pe 6 ianuarie 2021, sute de partizani ai fostului preşedinte, convinşi de acuzaţiile sale de "fraudă electorală", au semănat haos în templul democraţiei americane, în momentul în care aleşii certificau victoria lui Joe Biden.

Republicanul, care şi-a îndemnat susţinătorii să "lupte ca diavolii", a făcut imediat obiectul unui proces de destituire în Congres, dar a fost achitat datorită senatorilor partidului său.

Decizia de a-l inculpa îi va reveni în cele din urmă procurorului general al SUA, Merrick Garland, care la mijlocul lunii noiembrie a numit un procuror special care să-l investigheze independent pe Donald Trump.

Acest expert, Jack Smith, a emis primele citaţii pentru a-i furniza documente din state în care fostul preşedinte a exercitat presiuni asupra agenţilor electorali, potrivit dezvăluirilor făcute marţi de presa americană. Preluare: Agerpres