Asasinatul lui Mohsen Fakhrizadeh schimbă geopolitica în Golf

12 decembrie 2020, 15:21

Mașina în care se afla Fakhrizadeh a fost ciuruită de gloanțe. Fostul coordonator al programului nuclear iranian și trei membri ai gărzii de corp au murit pe loc.

Inițial, autoritățile de la Teheran au spus că la atac au participat mai mulți bărbați înarmați cu automate și a fost detonată și o bombă. Patru sau cinci atacatori au fost uciși în schimbul de focuri cu bodyguarzii. Dar, surpriză, câteva zile mai târziu comandantul adjunct al Gaărzilor Revoluționare, generalul de brigadă Ali Fadavi, a lansat o nouă versiune: în atentat a fost folosită o mitralieră de mare putere instalată pe o camionetă și comandată prin satelit cu ajutorul inteligenței artificiale. Fadavi a mai spus că la locul crimei a fost găsit un fragment dintr-o armă de proveniență israeliană.

Moartea lui Fakhrizadeh va influenţa dezvoltarea programului nuclear iranian în două dimensiuni. Pe de-o parte, cred că decesul său va înfuria poporul iranian deoarece nu putem uita că programul nuclear iranian de cercetare şi dezvoltare s-a desfăşurat în cadrul societăţii iraniene. În al doilea rând, oamenii de ştiinţă vor căpăta o nouă motivaţie, în special în programul de cercetare şi vor avea mai multă energie. Pe scurt, moartea sa va încuraja Iranul să şi accelereze programul nuclear.

Coordonator al programului nuclear iranian, Fakhrizadeh a fost acuzat că este și omul care a pus la punct un presupus demers secret de construire a armelor nucleare iraniene. El ar fi început în 1989 proiectul Amad, care urmărea construirea unei bombe atomice, și care, oficial, a fost oprit în 2003, dar a continuat în secret.

Israelul nu își poate permite să asiste impasibil la transformarea Iranului într-o putere nucleară și a făcut tot posibilul de-a lungul timpului să întârzie acest moment care ar schimba echilibrul în zonă. Teheranul a construit, cu sprijin rusesc, reactorul de la Busher și uzina de centrufugare a uraniului de la Natanz și din

Programul nuclear este realizat de Gărzile Revoluționare, care coordonează și dezvoltarea rachetelor balistice, și care sunt în subordinea directă a ayatolahului Ali Khamenei, cel care a jurat să răzbune uciderea lui Fakhrizadeh.

Una dintre consecintele pe termen scurt și mediu va fi întârzierea reluării acordului nuclear între Iran și Occident după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă.

In mod tradițional, democrații americani sunt mai înclinați spre negocieri și diplomație decât republicanii. Teoretic, este de așteptat ca o administrație democrată să reia dialogul cu Iranul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite