ASF a retras autorizaţia de funcționare a EUROINS. Reacție vehementă a companiei. Guvernul va proteja interesele celor aproximativ 3 milioane de asigurați afectați. Fondul de Garantare va face plățile către păgubiți

17 martie 2023, 10:10

Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat decizia de retragere a autorizației de funcționare a Euroins după ce a constatat că există indicii de insolvență a societății.

Hotărârea se bazează pe o amplă analiză.

Reprezentanții ASF anunță că, în 2, ani, au făcut 17 controale la Euroins. Au constatat încălcări ale normelor de reglementare și au aplicat amenzi de peste 16 milioane de lei.

Euroins susține că decizia ASF se bazează pe date din 2022, care nu mai sunt valabile, și a transmis că va căuta pârghii legale să conteste decizia, pentru a apăra interesele financiare ale clienților și locurile de muncă ale angajaților.

Tanja Blatnik, CEO Euroins România:Suntem absolut surprinși de ceea ce s-a întâmplat cu Euroins în această dimineață, prin decizia ASF, care a întrerupt în mod abrupt activitatea unei companii care și-a îmbunătățit fundamental operațiunile în ultimii doi ani. (…) În ciuda abordării noastre constructive constante și a posibilității de a obține în doar câteva zile audituri independente din partea autorității europene de reglementare EIOPA și din partea BERD, ASF a decis să acționeze în acest fel din motive care ne sunt necunoscute. De ce această grabă?

Grupul care deține societatea de asigurări a avut o reacție vehementă. A acuzat ASF de acțiuni ilegale și de iresponsabilitate, în contradicție cu bunele practici europene: „(…) Conducerea Eurohold și EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuală a pieței de asigurări din România, și în contradicție cu bunele practici europene. Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine.”

La scurt timp după ce decizia ASF a devenit publică, Guvernul a anunțat că va susține toate măsurile necesare pentru protejarea asiguraților afectați. Autoritățile nu exclud plafonarea prețurilor RCA.

Analiștii avertizează că falimentul companiilor de asigurări a devenit o cutumă pe piața din România, iar ASF trebuie să preîntâmpine astfel de acțiuni.

Cristian Păun, profesor de economie: „Mi se pare că noi am dezvoltat această piață cumva cu niște șmecheri de prin România, care acum și-au lichidat lichiditățile din companie cine știe pe unde, au lăsat companiile astea fără lichiditate, în stare de insolvență și faliment, ei vor fi bine mersi cine știe pe unde, cu banii luați din aceste companii devalizate și noi ne-am trezit cu o mare țeapă la nivel național.”

Adrian Negrescu, analist financiar: „Era de datoria ASF să preîntâmpine anunțatul faliment al Euroins, principalul jucător din piața asigurărilor RCA. N-a făcut-o și ne vom trezi acum cu tarife mai mari, pentru a plăti pentru a patra oară costurile unui faliment care nu trebuia să aibă loc.”

Euroins are peste 2,5 milioane de asigurați.

În ultimii 8 ani, 3 companii de asigurări din România au dat faliment, iar pierderile au fost suportate de bugetul statului, prin fondul de garantare a asiguraților.

POZIȚIA EUROINS

Referitor la decizia autorităţii române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România prin revocarea licenţei de funcţionare şi deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societăţii, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România, şi ca atare conducerea holdingului informează următoarele, potrivit unui comunicat transmis de Euroins.

Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituţia care nu a reuşit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eşuat de această dată să înţeleagă un contract de reasigurare, aruncând piaţa asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la preţuri indecente pentru a finanţa incompetenţa autorităţilor şi tâlhăria sistematică practicată de COTAR, mai precizează societatea de asigurări.

Raportul ASF Romania face referire la situația de la data de 30 iunie 2022, cu prelungire la 30 septembrie 2022. Legat de 2023, ASF se referă numai la refuzarea acceptării reasigurării, fără a face nici o referire la intrarea în acționariat a BERD și a subscrierii de capital, acțiuni aprobate de ASF și ulterior dar neluate în calcul la solvabilitate. Adică se contrazice pe sine, a transmis societatea Euroins.

POZIȚIA AUTORITĂȚII DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, se arată în comunicatul ASF.

Insolvenţa este urmată de plata către păgubiţi prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraților.

Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF: Fondul de Garantare a Asiguraților va prelua administrarea societății până la desemnarea unui lichidator judiciar, va achita toate creanțele tuturor celor îndreptățiți la despăgubiri până în limita prevăzută de lege. O modificare legislativă promovată de ASF dă dreptul creditorilor de asigurări să se adreseze FGA direct pentru plata daunelor imediat după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a autorizației de funcționare la societatea respectivă.

POZIȚIA GUVERNULUI

Guvernul României a transmis că va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto. În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca institutie responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe pentru înaintarea la nivelul Guvernului.

Reprezentanții Biroului Asiguratorilor din România susțin că sunt surprinși de decizia ASF.

Polițele (n.r. Euroins) sunt valabile, dă asigurări Mădălin Roșu, purtător de cuvânt al Biroului Asiguratorilor din România. Dacă un asigurator se dovedește că nu are niște tarife sustenabile care să acopere daunele, este clar! Prețul unei polițe trebuie să fie pe măsura riscului la care tu, ca și companie te expui, a adăugat Mădălin Roșu.

Cristian Păun, profesor universitar doctor, Academia de Studii Economice București: Persoanele asigurate de această companie vor avea acoperite contractele, dar va fi mult mai dificil de recuperat paguba, dacă un șofer este lovit de un alt șofer care are asigurarea de răspundere civilă auto la Euroins, el va avea probleme pentru că se poate confrunta cu refuzul vreunui service care se teme de complicații în privința recuperării banilor de la FGA. ASF trebuie să vină rapid cu proceduri simplificate, digitalizate care să permită decontarea daunelor fără stres și costuri prea mari de către terțul care a fost păgubit de cel care are o asigurare la Euroins.

Ceva nu funcționează în piața românească a asigurărilor, ar trebui ca jucătorii din piață să fie mai mulți, inclusiv jucători regionali. Am dezvoltat această piață cu niște șmecheri de prin România care acum au lăsat companiile fără lichiditate, în stare de insolvență. Ne-am trezit cu o mare țeapă la nivel național, a adăugat Cristian Păun.

Este a patra companie care ar urma să intre în insolvență în ultimii 8 ani în România pe piața asigurărilor RCA. ASF a decis joi seara să ridice autorizaţia companiei EUROINS, care are aproape trei milioane de clienți.

Retragerea autorizației de funcționare a fost decisă în ședința de joi a Consiliului ASF și va fi comunicată oficial astăzi, susțin jurnaliștii de la Libertatea, care invocă un raport pus la punct recent de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Raportul indică solvabilitatea companiei. În anul 2022 Euroins a fost amendată pentru că au fost găsite 72 de polițe neplătite.

În această săptămână, la Guvern, au avut loc mai multe discuții între premierul Nicolae ciucă și reprezentanții ASF și cei ai companiilor de asigurări în ceea ce privește situația Euroins. Guvernul așteaptă raportul ASF pentru a vedea dacă este necesară o plafonare a polițelor RCA.

După intrarea în faliment a companiei City Insurance, SSF a decis publicarea unor prețuri de referință. La ultima actualizare a acestor prețuri, ASF a anunțat o majorare cu 16%  a polițelor RCA. Față de februarie 2022, aceste polițe au crescut însă cu 40%.

O eventuală plafonare a prețurilor RCA ar fi posibilă doar pentru o perioadă de șase luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite