Atac cu cuțitul în basilica Notre-Dame din Nisa. Trei persoane și-au pierdut viața. Franţa a ridicat nivelul alertei de securitate pentru întreg teritoriul la cel mai ridicat

29 octombrie 2020, 11:04

Atacul a avut loc la ora locală 09.00, chiar în interiorul bisericii Nôtre-Dame, și a surprins prin cruzime. Două persoane, un bărbat și o femeie, au fost atacate în biserică, iar a treia persoană, o femeie, s-a refugiat într-un bar din apropiere. A decedat la scurt timp din cauza rănilor. Toți 3 au murit după ce au suferit răni foarte grave în zona gâtului.

Atacatorul este un tunisian de 21 de ani, ajuns în Franța chiar luna aceasta, cu un val de migranți, fără să fi solicitat azil.

Christian Estrosi, primarul din Nisa: „Nu există nicio îndoială asupra hotărârii din spatele acţiunii atacatorului, care nu înceta să repete ‘Allahu Akbar!’ în faţa noastră, în timp ce era îngrijit de paramedici„.

Martorii sunt în stare de șoc și spun că totul s-a petrecut foarte repede.

Securitatea în zona școlilor și bisericilor va fi întărită.

Atacul de la Nisa are loc la 15 zile de la decapitarea profesorului Samuel Paty, după ce acesta a prezentat caricaturile profetului Mahomed la ora de educație civică. Emmanuel Macron a avut mai multe intervenții în ultima perioadă, în care a declarat ferm că Franța nu va ceda în fața terorismului islamist și că toți cei care nu respectă libertatea de exprimare și valorile republicii vor fi pedepsiți.

____________________________

ACTUALIZARE: Franţa a ridicat nivelul alertei de securitate pentru întreg teritoriul la cel mai ridicat, „urgenţă atentat”, după atacul de la Nisa. a anunțat joi prim-ministrul Jean Castex.

Şeful guvernului a denunţat un „atac pe cât de laş, pe atât de barbar, care îndoliază ţara întreagă”, estimând că acesta a „lovit comunitatea catolică deliberat şi în plină inimă”.

Premierul Jean Castex a mai declarat în cadrul Adunării Naţionale că răspunsul guvernului după acest atac va fi ferm şi implacabil.

ACTUALIZARE: Bilanțul persoanelor decedate a crescut la trei, in incidentul pe care primarul orașului l-a descris drept un act de terorism.

ACTUALIZARE: Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj pe Twitter în care se declară consternat să afle despre ”teribilul atac”.

”Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. România este alături de Franța în lupta împotriva extremismului. Trebuie să fim uniți în protejarea drepturilor cetățenilor noștri la libertatea de gândire și credință”, a scris președintele pe Twitter.

__________________________________________

Un bărbat a atacat mai multe persoane, joi dimineață la bazilica Notre-Dame din Nisa. Potrivit primelor informații, două persoane au fost ucise, un bărbat și o femeie, relatează Le Parisien.

Cel puțin o persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale. Atacatorul a fost arestat, împușcat și rănit.

Emmanuel Macron urmează sa ajungă la locul faptelor.

Primarul oraşului, Christian Estrosi, care s-a deplasat la fața locului, îndeamnă locuitorii la unitate.

Potrivit primarului, atacatorul a folosit același mod de operare ca și în cazul lui  Samuel Paty. „Autorul actelor nu a încetat să repete în fața noastră„ Allah Akhbar ”în timp ce i se oferea suport medical”, a spus oficialul ales, informează Le Parisien.

Investigațiile sunt în desfășurare pentru a elimina posibilitatea unui al doilea atacator.

Potrivit AFP, ministrul de interne Gerald Darmanian a declarat că o operaţiune a poliţiei era în curs de desfăşurare în Nisa, în timp ce primarul oraşului, Christian Estrosi, a scris pe Twitter că suspectul implicat în atac – despre care edilul a spus că are caracteristicile unui atac terorist – a fost arestat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă