Atacuri masive cu drone ale Rusiei asupra Ucrainei. Cel puţin trei oameni au murit, iar 7 au fost răniţi în regiunea Kiev

Atac cu drone asupra Kievului
Atac cu drone asupra Kievului
22 martie 2023, 10:54

Trei persoane au fost ucise şi şapte au fost rănite în regiunea Kiev, iar la Odesa, o clădire aparţinând Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei, a fost lovită de o rachetă rusească, informează AFP, EFE şi Dumskaia.net.

„Un obiectiv civil a fost avariat în urma atacului nocturn cu drone în regiunea Kiev”, care a provocat un incendiu, a indicat în cursul dimineţii de miercuri administraţia militară regională Kiev pe Telegram, fără să ofere detalii asupra locului lovit.

Apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat 16 din cele 21 de drone Shahed-136, de fabricaţie iraniană, pe care Rusia le-a lansat la primele ore ale zilei de miercuri împotriva Kievului şi a regiunilor Jitomir şi Hmelniţki, situate la vest de capitala Ucrainei, conform unui bilanţ preliminar publicat de Statul Major al forţele armate ucrainene în buletinul informativ zilnic pe contul său de Facebook.

La rândul său, administraţia militară a Kievului a anunţat că apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să intercepteze toate dronele pe care Rusia le-a lansat în direcţia capitalei ucrainene, ceea ce sugerează că fragmente ale dronelor căzute după interceptare ar fi cauzat victime, potrivit EFE. Şeful administraţiei militare din Kiev, Serhii Popko, a indicat că, în total, au fost interceptate opt drone Shahed, conform Ukrainska Pravda.

„Până în prezent, trei persoane au fost ucise şi şapte rănite. Informaţiile sunt în curs de clarificare”, se arată în comunicatul oficial, care mai precizează că o infrastructura civilă a fost avariată în atac, provocând un incendiu, a cărui răspândire a fost oprită de pompieri la ora locala 05:50 (03:50 GMT).

„Unităţile Serviciului public pentru situaţii de urgenţă, ale poliţiei naţionale şi alte servicii competente operează la locul incidentului. Persoanele rănite primesc asistenţa necesară”, se mai spune în mesajul administraţiei militare din Kiev.

De când Rusia a început să lanseze valuri regulate de atacuri cu drone şi rachete împotriva sistemului energetic al Ucrainei şi a altor infrastructuri critice, autorităţile de la Kiev au reuşit să îşi modernizeze sistemele antiaeriene datorită, în parte, livrării de echipamente militare occidentale.

Deşi în mare măsură Ucraina a reuşit să îşi protejeze şi să îşi repare sistemul energetic, aceste atacuri ruseşti continuă să pună în pericol populaţia civilă.

În acelaşi timp, Administraţia regională de stat Odesa a informat despre un atac cu rachete lansat de Rusia marţi seara asupra regiunii Odesa. Rachetele au fost lansate de un bombardier Su-35 deasupra Mării Negre, indică aceasta pe pagina sa oficială de Facebook, conform agenţiei de presă locale Dumskaia.net.

Şeful administraţiei din Odesa, Iuri Kruk, a indicat că sistemul de apărare antiaeriană a distrus o parte din rachete, dar unele nu au putut fi interceptate. O rachetă rusească a lovit un imobil rezidenţial, unde au fost înregistraţi răniţi, conform informaţiilor preliminare.

Comandamentul operativ Sud al forţelor de apărare ucrainene a precizat că au fost lansate trei rachete ruseşti de tipul Kh-59, dintre care două au fost distruse. O rachetă a lovit o clădire cu trei etaje aparţinând Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate Patriarhiei Moscovei, rănind patru persoane, dintre care una a fost spitalizată, conform Dumskaia.net.

Statul Major al armatei ucrainene indicase marţi că, în ultimele 24 de ore, forţele ruse lansaseră 28 de atacuri aeriene, dintre care patru cu rachete şi peste 30 de tiruri din sisteme cu lansare multiplă (MLRS).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă