Atenție la consumul de gaze și de electricitate pe perioada iernii dacă vreți să beneficiați de compensarea facturilor de către stat!

5 octombrie 2021, 22:25

Locuințele care în cele 5 luni de iarnă, mai precis în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, consumă între 150 și 1.000 KWh de energie electrică și între 100 și 1.000 de metri cubi de gaze naturale vor beneficia de compensarea lunară a facturilor. Guvernul a stabilit regulile și a impus limite.

Prețul de referință este de 68 de bani pe kilowatt la electricitate și 125 lei pe megawatt la gaze. Tot ce depășește aceste sume va fi compensat, dar în anumite limite de consum. Statul va suporta 21 de bani pe kilowatt la electricitate și 25% din factura la gaze.

Ca să beneficiați de compensare, trebuie să consumați până în 200 de kilowați de energie electrică pe lună și maximum 250 de metri cubi de gaze lunar, în lunile cele mai friguroase – decembrie și ianuarie.

Potrivit specialiștilor, pentru încălzirea unui apartament de 60 de metri pătrați se consumă în medie 115 metri cubi de gaze. Pentru o casă de 100 de metri pătrați, consumați între 250 și 300 mc pentru o temperatură medie de 21 de grade.

Cei care au locuințe mari și consumă mai mult nu se vor încadra în limitele maxime pentru compensare.

Cei care locuiesc în condominii cu centrală de imobil trebuie să mai facă ceva, în afară de faptul că trebuie să fie atenți la consum. Asociațiile de proprietari trebuie să depună lunar la furnizorul de gaze tranșele de consum individual ale celor care împart același contor. Potrivit specialiștilor, chiar și cu compensarea de către stat, facturile la energie vor fi în această iarnă cu până la 15% mai mari.

Fără compensare, plusul va fi de 30%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Bani pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Anunțul ministrului Energiei