Atenție la mesajele capcană primite pe telefoanele mobile: Escrocii fură bani și identități

14 martie 2022, 17:53

Locuri de muncă plătite cu 200 de euro pe zi, cu normă parțială sau întreagă! Așa au arătat majoritatea SMS-urilor sau mesajelor pe WhatsApp care îndeamnă curioșii să sune la un număr de telefon pentru a primi detalii.

Odată ce victimele au intrat în conversație cu escrocii, sunt invitate să își facă un cont pe un site, cu toate datele personale și bancare.

Mihai Rotaru, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Apoi erau redirecționați către un chat de telegram unde li se explică cum funcționa jobul și ce trebuiau să facă. Până la urmă, utilizatorii erau convinși să investească în criptomonedă și trebuia să furnizeze iar date cu caracter personal, date de autentificare și date de card pentru că dacă investești în criptomonede trebuie să dai bani.

Pe lângă pierderea unor sume de bani, apare și problema furtului de identitate. Conform specialiștilor, un ID de comunitate europeană se vinde pe darknet cu aproximativ 500 de euro și permite posesorului să facă diverse achiziții în numele victimei. Aceasta află că i s-a furat identitatea abia după ce o instutie bancară o anunță că este datoare cu sume de mii sau zeci de mii de euro. Dovedirea adevărului este un drum lung și extrem de anevoios.

Adrian Cuculis, avocat: De foarte multe ori se ajunge că persoana a cărei identitate a fost furată să aibă toate sumele de bani retrase de pe card, popriri pe conturi vreme îndelungată și abia după mulți ani, după ce se judecă, constată la un moment dat judecătorul că nu a lor a fost semnătura și nu ei au autorizat tranzacția și să-și recupereze banii. Dar e destul de complicat și doar cu ajutorul instatelor penale.

O altă întrebare este cum de primim astfel de mesaje de la necunoscuți?

Mihai Rotaru: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Știm foarte bine că au existat baze de date care au ajuns online de la companii cu renume. Nu ar trebui să ne punem întrebarea cum de au atacatorii acces la numărul de telefon dacă punem astfel de numere de telefon și le asociem în social media cu conturile noastre. Trebuie să învățăm că nu toate datele despre noi trebuie să fie publice.

Românii sunt sfătuiţi să fie vigilenţi cu astfel de mesaje care arată prea bine pentru a fi reale. Acestea ascund, de fapt, o înșelăciune cu consecințe pe termen lung.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă