Atenție la dependențe în această perioadă! Care este sfatul specialiștilor

6 aprilie 2020, 09:24

Gabi are 36 de ani și este fostă consumatoare de droguri. Deși spune că nu s-a mai atins de substanţe interzise de ceva timp, în această perioadă în care este nevoită să stea în casa, recunoaște că i-au venit în minte tot felul de gânduri negre: “Când ascult muzica, mă gândesc și îmi vin gânduri de-astea proaste și nu e bine. Și mă enervez pe moment”.

Medicii psihiatri spun că în aceasta perioadă, în rândul celor dependenți crește consumul de jocuri de noroc sau alcool.

“Chiar și oamenii care aveau înainte un consum moderat pot să dezvolte în aceste perioade de stres intens un consum problematic de alcool sau de alte substanțe”, spune Eugen Hriscu, medic psihiatru.

Medicii susțin că ne putem ține departe de dependențe în această perioadă dacă ținem cont de câteva sfaturi. În primul, să introducem în rutina zilnică câteva minute de meditație și să încercăm să nu ne certăm cu persoanele apropiate.

“De asemenea, este foarte important să avem o persoană, poate și mai multe cu care să putem să vorbim despre ceea ce ni se întâmplă. Daca nu vrem să împovărăm familia, dacă nu avem un prieten suficient de împovărat, atunci există posibilitatea de a apela la un psihoterapeut, psiholog”, explică psihiatrul Eugen Hriscu.

Tot medicii le recomandă celor care stau acasă să nu folosescă alcool sau alte substanțe pentru a adormi. Somnul va fi de proastă calitate, iar în timp va fi nevoie de cantități din ce în mai mari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite