Atmosfera de la curtea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, refăcută într-o expoziţie la Muzeul Naţional Cotroceni

24 ianuarie 2023, 12:47

Cei care vor vizita astăzi Muzeul Naţional Cotroceni se vor întoarce în timp. În urmă cu 164 de ani aici nu exista actualul palat, ci casele domneşti. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza îşi muta curtea aici pe perioada verii.

Multele dintre reformele lui Cuza pe care le-a gândit cu elita politică românească s-au născut aici.

Vizitatorii pot vedea şi copia firmanului de recunoaștere a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza din partea sultanului Abdul Aziz. El i-a trimis aici şi sabia de investitură.

Fotografii de epocă, însemne militare, medalii şi decorații s-au alăturat documentelor şi fotografiilor primului domn al Principatelor Române.

Nu a fost uitată nici soţia sa, doamna Elena Cuza, ale cărei fotografii sau obiecte personale le descoperim în expoziţie.

Artefactele din vremea lui Cuza sunt rare şi extrem de valoroase. Unele au fost aduse la Cotroceni de la colecţionarul Daniel Obreja, iar altele de la Muzeul Militar.

Ceremonialului curţii lui Cuza a fost copiat de la curtea împăratului Napoleon al III-lea al Franţei, unde a fost trimisă pentru doi ani, soţia lui, Elena Cuza.

În această perioadă, llocul ei la palat a fost preluat de amanta domnitorului, Maria Obrenovici. Aceasta a avut doi copii cu Alexandru Ioan Cuza, care au fost înfiaţi şi crescuţi de fapt, de soţia lui.

Cei trei au locuit adesea împreună, chiar în aceeaşi casă, mai ales după îndepărtarea de pe tron a lui Alexandru Ioan Cuza, în exil.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Povestea Unirii Principatelor Române. "Mica Unire" a fost primul pas spre România

A fost redeschis Muzeul Cuza Vodă, la Galaţi