Atmosfera de la curtea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, refăcută într-o expoziţie la Muzeul Naţional Cotroceni
24 Ianuarie 2023, 12:47 (actualizat 24 Ianuarie 2023, 12:52)
(actualizat 24 Ianuarie 2023, 12:52) | Știrile TVR

La Muzeul Naţional Cotroceni, Unirea Principatelor Române este celebrată printr-o expoziţie în care s-a refăcut atmosfera de la curtea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Aici era curtea de vară a domnitorului român, unde s-au născut multe dintre reformele sale. Vizitatorii pot vedea fotografii de epocă ale primului domn al Principatelor Române şi ale doamnei Elena Cuza, copia firmanului de recunoaștere din partea sultanului Abdul Aziz a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza sau sabia de paradă primită în dar de la principele sârb Mihail Obrenovici.

Cei care vor vizita astăzi Muzeul Naţional Cotroceni se vor întoarce în timp. În urmă cu 164 de ani aici nu exista actualul palat, ci casele domneşti. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza îşi muta curtea aici pe perioada verii.

Multele dintre reformele lui Cuza pe care le-a gândit cu elita politică românească s-au născut aici.

Vizitatorii pot vedea şi copia firmanului de recunoaștere a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza din partea sultanului Abdul Aziz. El i-a trimis aici şi sabia de investitură.

Fotografii de epocă, însemne militare, medalii şi decorații s-au alăturat documentelor şi fotografiilor primului domn al Principatelor Române.

Nu a fost uitată nici soţia sa, doamna Elena Cuza, ale cărei fotografii sau obiecte personale le descoperim în expoziţie.

Artefactele din vremea lui Cuza sunt rare şi extrem de valoroase. Unele au fost aduse la Cotroceni de la colecţionarul Daniel Obreja, iar altele de la Muzeul Militar.

Ceremonialului curţii lui Cuza a fost copiat de la curtea împăratului Napoleon al III-lea al Franţei, unde a fost trimisă pentru doi ani, soţia lui, Elena Cuza.

În această perioadă, llocul ei la palat a fost preluat de amanta domnitorului, Maria Obrenovici. Aceasta a avut doi copii cu Alexandru Ioan Cuza, care au fost înfiaţi şi crescuţi de fapt, de soţia lui.

Cei trei au locuit adesea împreună, chiar în aceeaşi casă, mai ales după îndepărtarea de pe tron a lui Alexandru Ioan Cuza, în exil.