Au dat agitația urbană pe tihna rurală: Tot mai mulți români se mută de la oraș la sat

7 octombrie 2020, 08:38

Mai multe familii din România au renunțat la viață și agitația din marile orașe pentru a se stabili într-o localitate mică, la poalele munților în județul Gorj.

Este vorba despre localitatea Polovragi, cunoscută mai ales datorită Peșterii Polovragi, un punct atractiv din punct de vedere turistic. Aici 15 familii și-au ridicat, de la zero, pensiuni care au devenit rapid atractive în rândul turiștilor.

Orășenii deveniți acum proprietari de pesniuni spun că turiștii din toate colțurile lumii au ajuns la Polovragi , e drept înainte de pandemie, însă și acum turiștii din țară aleg un sejur în natură, pe Cheile Oltețului cu bucate tradiționale și și o plimbare cu trăsura trasă de cai pe ulițele satului.

Datele INS arată că, numai în 2017, 109.000 de români s-au mutat de la orașe la sate, în timp ce doar 87.000 de români s-au mutat de la sate la orașe.

Comuna gorjeană Polovragi a devenit atractivă nu doar pentru turiști, ci și pentru cei care vor să-și deschidă o afacere, mai ales în turism. În urmă cu 15 ani, Marius și-a cumpărat un teren în zonă, iar de doi ani a deschis o pensiune şi s-a mutat la țară cu familia. Marian și soția să au renunțat la viața din București.

Și-au deschs o pensiune tradițională în Polovragi, pe un fost saivan. În zona există câteva obiective care atrag sute de mii de turiști: Mânăstirea Polovragi, Peștera lui Zalmoxe sau Cheile Oltețului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite